c S
Dnevne novosti

Odbor za pravosuđe podržao izvješća o zatvorskom sustavu i probaciji

01.07.2010 07:31 ZAGREB, 29. lipnja 2010. Saborski Odbor za pravosuđe podržao je izvješća o prošlogodišnjem radu dviju uprava pri Ministarstvu pravosuđa, one za zatvorski sustav te one za probaciju.
Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Branko Peran je kao osnovni problem zatvorskog sustava i u prošloj godini naveo prekapacitiranost zatvora i kaznionica - iako je kapacitet 3351 zatvorenik, s jučerašnjim danom bilo ih je 5197. Taj je kapacitet od 3351 zatvorenika određen po europskom, ujedno i hrvatskom standardu o nužna četiri četvorna metra i deset kubičnih metara prostora po zatvoreniku.

Peran je istaknuo da lani nije zabilježen ni jedan bijeg iz zatvora ili kaznionice, unatoč drugom velikom problemu zatvorskog sustava - manjak službenika, posebno pravosudnih policajaca. Naime, u zatvorskom je sustavu zaposleno 2254 službenika, što u omjeru znači tek jedan službenik na 3,2 zatvorenika. Peran i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan izrazili su nadu da će se, unatoč zabrani zapošljavanja u državnu službu, ipak uskoro naći mjesta za nove pravosudne policajce te stručnjake.

Upozorili su i da je lani, zbog manjka službenika, ostvareno čak 379 tisuća prekovremenih radnih sati, za koje je plaćen 21 milijun kuna. Pičuljan je istaknuo da bi se problem prekapacitiranosti zatvora trebao donekle sanirati s novih 420 mjesta u zatvoru u Glini, te snažnijom primjenom probacije kao alternativnog načina izvršavanja zatvorske kazne.

Prema izvješću o radu Uprave za probaciju, sudovi su lani izrekli 1017 presuda kojima je umjesto zatvorske kazne izrečena mjera zaštitnog nadzora ili rada za opće dobro na slobodi - to je porast od 47 posto u odnosu na 2008. No, upozoreno je da brojni sudovi malo ili nimalo izriču te alternativne načine izvršavanja sankcija, te da bi ih stoga trebalo educirati.