c S
Dnevne novosti

Božinović: SAD vidi Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije

01.07.2010 07:35 WASHINGTON, 30. lipnja 2010. Sjedinjene Države vide Hrvatsku kao "neprijepornu 28. članicu Europske unije i vjernog saveznika u NATO-u", izjavio je u Washingtonu državni tajnik za politička pitanja u MVPEI-u Davor Božinović, nakon sastanaka s visokim američkim dužnosnicima, održanih u sklopu redovitih političkih konzultacija SAD i Hrvatske.
"Postoji nova dinamika u razgovorima s Amerikom. Najmanje smo razgovarali o Hrvatskoj, koju Amerika vidi kao neprijepornu 28. članicu Europske unije i kao vjernog saveznika u NATO-u. U svim razgovorima je dominantna tema bila budućnost regije jugoistočne Europe", izjavio je Božinović nakon razgovora koje je vodio u State Departmentu, Bijeloj kući i Pentagonu.

"SAD će sigurno pratiti naš pregovarački proces s EU do okončanja. Mi smo izrazili zahvalnost na podršci i izrazili očekivanje da ćemo je uživati do kraja", dodao je. SAD se, po njegovim riječima, zauzima da regija jugoistočne Europe bude "stabilna, prosperitetna i što prije integrirana" u EU, za što i Hrvatska čini najviše što može, u smislu prijenosa iskustava o pregovorima susjednim zemljama. "Svi ovdje procjenjuju hrvatsku ulogu nezaobilaznom i ključnom za proširenja EU i NATO-a na ostatak jugoistočne Europe", istaknuo je.

Državni tajnik Božinović u Washingtonu se sastao s pomoćnikom američke državne tajnice za Bliski istok Jeffreyem Feltmanom, s kojim je razgovarao o stanju u toj regiji, mirovnom procesu, Iranu i drugim pitanjima. Božinović se u Bijeloj kući sastao s direktorom Nacionalnog vijeća sigurnosti za srednju i istočnu Europu Jeffreyem Hovenierom i posebnim savjetnikom predsjednika Baracka Obame za europska pitanja Taylorom Rugglesom. Na tim je sastancima potvrđeno da je "nedavni sastanak Biden-Kosor bio jako značajan i da je održan u pravo vrijeme za Hrvatsku", kazao je Božinović. Naglasio je da se na sastanku govorilo i o stanju u BiH, izborima u listopadu i potrebi da BiH ostvari napredak s ustavnim promjenama, kako bi mogla pregovarati o članstvu u NATO-u i EU.

U Pentagonu je Božinović razgovarao sa zamjenikom pomoćnika ministra obrane za Afganistan, Pakistan i srednju Aziju, Davidom Samuelom Sedneyom. "Dobili smo pohvale za hrvatski kontigent u Afganistanu i ocjene da su Hrvati među najboljim saveznicima na teškom terenu kao što je Afganistan", kazao je Božinović. Hrvatska je posebno pohvaljena, jer gotovo 50 posto njezina kontinenta sudjeluje u instruiranju afganistanskih snaga sigurnosti, što je jedna od središnjih zadaća međunarodne misije, rekao je. Božinović je istaknuo da Hrvatska u Afganistanu ima šest OMLT-timova za obuku Afganistanaca, u čemu je među vodećima u misiji ISAF-a, što SAD iznimno cijeni.

Također je istaknuo američku pomoć u opremi za hrvatske snage u Afganistanu. On će se u srijedu sastati s pomoćnikom ministra obrane za međunarodna sigurnosna pitanja Alexandroam Vershnowom i pomoćnikom državne tajnice SAD za Europu i srednju Aziju Philipom Gordonom.