c S
Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o azilu

01.07.2010 07:37 ZAGREB, 30. lipnja 2010. Hrvatski bi sabor u nastavku zasjedanja trebao razmotriti prijedlog izmjena Zakona o azilu, koje vlada predlaže kao ispunjenje mjerila iz pregovaračkog poglavlja 24, "Pravda, sloboda i sigurnost".
Europska unija od Hrvatske traži uspostavu potpuno neovisnog žalbenog tijela i učinkovit pravni lijek u postupku azila. Vlada zato predlaže promjenu sastava i načina rada Povjerenstva za azil, koje je drugostupanjsko tijelo u postupku azila.

Dozvola boravka za stranca pod supsidijarnom zaštitom po predloženom bi trajala tri godine, a odredbe o isključenju azila i supsidijarne zaštite uskladile bi se sa smjernicama EU. Propisuje se i da stranac pod supsidijarnom zaštitom ima pravo na integraciju u hrvatsko društvo, a proširuje se opseg prava na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i rad stranaca pod takvom zaštitom.

Predviđeno je i produljenje perioda u kojem će se azilantima osigurati smještaj s jedne na dvije godine, jer je uočeno da 12 mjeseci nije dovoljno za integraciju azilanta u društvo i učenje jezika.