c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora smanjenju članarina u turističkim zajednicama

02.07.2010 07:20 ZAGREB, 30. lipnja 2010. Izmjene Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, kojima će se od 1. siječnja 2011. za ukupno 25 posto smanjiti članarine što ih gospodarski subjekti uplaćuju turističkim zajednicama, oporbeni su zastupnici u Saboru uglavnom ocijenili tek "kozmetičkim promjenama", dok vladajući smatraju da će se time olakšati hrvatskom gospodarstvu.
Državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenart naglasio je kako će se smanjenjem članarina gospodarski subjekti rasteretiti za 50 milijuna kuna. Naveo je i kako će se, zahvaljujući drugačijoj raspodjeli prihoda, 3,5 milijuna kuna utrošiti za turističke zajednice u turistički nerazvijenim područjima.

Marijana Petir (HSS) rekla je kako na taj način Ministarstvo turizma vodi brigu i za razvoj kontinentalnog turizma, budući da će nerazvijena turistička područja dobiti 7,5 posto više novca. Sličnog mišljenja su i zastupnici HDZ-a koji podsjećaju da je lani od članarina prikupljeno 200 milijuna kuna, a od pristojbi 300 milijuna.

"Turističke zajednice ponegdje imaju veće prihode nego što su to njihovi gradski proračuni pa se postavlja pitanje što rade s tim novcem", upitao je Damir Kajin (IDS), dodavši kako bi svatko radije pristao biti direktorom turističke zajednice nego gradonačelnikom ili saborskim zastupnikom.

HNS-ov zastupnik Miljenko Dorić izmjene zakona ocjenjuje nedorečenima jer nije definirano što je to nerazvijeno turističko područje. Trebamo biti solidarni u školstvu, zdravstvu, ali nisam siguran trebamo li biti kada je u pitanju gospodarska kompeticija, kazao je Dorić. Dodao je kako se neće postići ništa ako se uzme uspješnima u turizmu pa oni koji zbog nedostatka novca za promidžbu postignu slabije rezultate, a neuspješni i dalje ne postižu Bog zna što.

Da nije problem u članarinama nego u strukturi trošenja smatra i SDP-ova zastupnica Tatjana Šimac-Bonačić.

HSS-ova zastupnica Petir međutim drži neistinom da će se predloženim izmjenama jednima uzeti, a drugima dati.

Iako se slaže s oporbenim klubovima koji zakonske izmjene promatraju tek kao kozmetiku, a ne stvarno rasterećenje gospodarstva, Boro Grubišić (HDSSB) ipak podupire najavljenu pomoć turističku nerazvijenim krajevima, u prvom redu Slavoniji i Baranji.