c S
Dnevne novosti

Gradovi traže ocjenu ustavnosti zakona o porezu na dohodak

02.07.2010 07:30 ZAGREB, 1. srpnja 2010. Udruga gradova u Republici Hrvatskoj najavila je da će do kraja srpnja Ustavnom sudu uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti najnovijih izmjena Zakona o porezu na dohodak, a očekuje da će u slučaju prihvaćanja tog zahtjeva građanima biti priznate porezne olakšice za cijelu 2010.
Udruga je priopćila da svoj zahtjev temelji na povredi Europske povelje o lokalnoj samoupravi po kojoj je vlada bila dužna konzultirati lokalnu samoupravu prije donošenja izmjena Zakona o porezu na dohodak, ali je to, navodi udruga, vlada odbila učiniti unatoč brojnim njezinim upozorenjima.

Ministarstvo financija je pritom, kažu u udruzi, u potpunosti izignoriralo zahtjeve za razgovor udruge gradova, ovlaštenog predstavnika lokalne samouprave prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Udruga gradova navodi da Europska povelja ima status međunarodnog ugovora čije kršenje predstavlja kršenje međunarodnog ugovora te da je Ustavni sud u više navrata osporio ustavnost zakona zbog kršenja međunarodnih ugovora.

U udruzi stoga smatraju da imaju čvrste osnove za osporavanje ustavnosti izmjena Zakona o porezu na dohodak. Prihvati li Ustavni sud taj zahtjev, stope poreza na dohodak vratit će se na razinu koja je bila na snazi do 1. srpnja 2010. godine, a građanima će se priznati porezne olakšice za cijelu 2010., priopćila je udruga gradova. Zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak prihodi gradova i općina smanjit će se za 763 milijuna kuna godišnje, navodi udruga, podsjećajući da je saborski Odbor za lokalnu i područnu samoupravu prihvatio njezin zahtjev da se smanjenje prihoda gradova i općina kompenzira 8-postotnim smanjenjem udjela države u porezu na dohodak ali je Ministarstvo financija u saborskoj raspravi odbilo taj zahtjev.

Udruga upozorava da će dodatno smanjenje već umanjenih poreznih prihoda dovesti gradove u situaciju da će biti prisiljeni smanjivati financiranje socijalnih programa, subvencioniranje dječjih vrtića, programa u školstvu i obrazovanju, kulturi i sportu čime će građeni biti znatno više oštećeni u odnosu na neznatno povećanje plaća novim zakonom.