c S
Dnevne novosti

Vlada podržala prijedlog zakona o HRT-u i odluku o sufinanciranju Vjesnika

03.07.2010 07:03 ZAGREB, 1. srpnja 2010. Hrvatska je vlada Saboru predložila novi zakon o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), a donijela je i odluku o sufinanciranju izlaženja dnevnih novina Vjesnik.
Novi zakon o HRT-u predviđa da to bude javna ustanova koja obavlja djelatnost pružanja javnih usluga javne radiodifuzije, ali, kako je naglasio ministar kulture Božo Biškupić, ne uređuje njeno unutarnje ustrojstvo već se to, sukladno praksi većine europskih zemalja, prepušta statutu.

Novi zakon regulira sadržaj i funkcije javnih usluga, a programske obveze iz javnih usluga pobliže bi se uredile ugovorom koji bi se sklopio između Vlade i HRT-a. Taj bi ugovor sadržavao vrstu, opseg i sadržaj svih javnih usluga koje HRT pruža prema novom zakonu, a sklapao bi se na pet godina, objasnio je Biškupić. Zakon uvodi i specijalizirane programske kanale i uz prvi i drugi program, HRT može imati i dva specijalizirana televizijska programska kanala.

HRT bi se financirao iz pristojbe i na komercijalnoj osnovi, ali bi morao imati odvojeno računovodstvo, a trajanje promidžbenih poruka u jednom se satu ograničava na devet minuta, a u terminu 18 do 22 sata na šest minuta. Zakon regulira tijela HRT-a - Upravu, Nadzorni odbor i Programsko vijeće, a u prijedlogu je predviđeno da Programsko vijeće HRT-a ima 15, ili alternativa 11 članova koje bi imenovao Hrvatski sabor.

Nadzor nad radom HRT-a provodi Vijeće za elektroničke medije u dijelu koji je reguliran Zakonom o elektroničkim medijima. Prema prijedlogu zakona, smatra se da prijamnik ima u vlasništvu ili posjedu svaka pravna ili fizička osoba koja je obveznik plaćanja električne energije u RH, osim ako dostavi pisanu izjavu da nema prijamnik u svojem prostoru niti se koristi tuđim prijamnikom.

Vlada je donijela i odluku o sufinanciranju izlaženja dnevnih novina Vjesnik u idućih šest mjeseci, a njome je tvrtka Narodne novine-press obvezana da odobrena sredstva koristiti strogo namjenski, isključivo za redovito poslovanje i pripremu te provedbu restrukturiranja i financijske konsolidacije.

U odluci o sufinanciranju precizirano je i da se broj zaposlenih u tvrtki Narodne novine press smanji za 50 posto. Narodne novine press obvezuju se u roku od tri mjeseca izraditi detaljnu analizu poslovanja i donijeti plan restrukturiranja koji će dostaviti Ministarstvu rada gospodarstva i poduzetništva, obrazložio je resorni ministar Đuro Popijač. Narodne novine - press obvezuju se u naredna tri mjeseca, zaključno sa 31. prosinca 2010. provesti restrukturiranje s ciljem nastavka poslovanja i izlaženja dnevnih novina Vjesnik na održivim osnovama, istaknuto je na sjednici.