c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor s predstavnicima Ustavnog suda Ruske Federacije

03.07.2010 07:10 ZAGREB, 2. srpnja 2010. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se u Banskim dvorima s predstavnicima Ustavnog suda Ruske Federacije predvođenim predsjednikom Valeryom Zorkinom, koji je ovom prigodom prenio pozdrave predsjednika Vlade Ruske Federacije Putina, priopćio je Vladin ured za odnose s javnošću.
"Premijerka Kosor izrazila je zadovoljstvo odličnim odnosima između Republike Hrvatske i Ruske Federacije što je potvrđeno i za vrijeme nedavnog boravka u Moskvi i susreta s premijerom Putinom.

Vlada Republike Hrvatske je zadovoljna razgovorima u Moskvi, koji su se odnosili na jačanje gospodarske suradnje s posebnim naglaskom na energetiku. U današnjem razgovoru predsjednica Vlade Kosor upoznala je izaslanstvo Ustavnog suda Ruske Federacije s aktualnom situacijom u zemlji od poslova vezanih uz završetak pregovora preko borbe protiv gospodarske krize i korupcije.

Što se tiče poslova vezanih uz završetak pregovora naglasila je da je napravljeno mnogo u prilagodbi s pravnom stečevinom Europske unije i na tom putu promijenjen je Ustav Republike Hrvatske. Posebno je istaknula da je, osim izmjena Ustava koje se odnose na završetak pregovora za ulazak u Europsku uniju, važna Odluka bila i uvođenje odredbe o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala.

Također izdvojila je i da je promijenjen način izbora sudaca Ustavnog suda, ojačana neovisnost pravosuđa, utvrđena puna neovisnost Hrvatske narodne banke i uveden institut europskog uhidbenog naloga. Predsjednik Ustavnog suda Ruske Federacije Zorkin kazao je da su između Ustavnog suda Ruske Federacije i Ustavnog suda RH izgrađeni radni i prijateljski odnosi.

I u Rusiji i u Hrvatskoj, rekao je Zorkin, izvršna vlast poštuje ulogu ustavnog suda i u tom kontekstu zahvalio je premijerki Kosor što na taj način sagledava važnost neovisnosti sudstva. Dobra suradnja između dva ustavna suda, Republike Hrvatske i Ruske Federacije, jednako tako je most koji vodi učvršćenju odnosa dvije prijateljske zemlje, zaključili su premijerka Kosor i predsjednik Ustavnog suda Zorkin", kaže se u priopćenju vladinog Ureda za odnose s javnošću.