c S
Dnevne novosti

Zagreb: promovirano 189 doktora znanosti

05.07.2010 07:22 ZAGREB, 4. srpnja 2010. Sveučilište u Zagrebu promoviralo je 189 doktora znanosti na svečanosti u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK).
Doktore znanosti s 19 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te s jednog sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog znanstvenog studija promovirao je rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš. Čestitajući novim doktorima znanosti rektor je istaknuo važnost današnje promocije ne samo za zagrebačko Sveučilište, nego za cijelu zemlju, jer i u vrijeme krize i recesije treba prepoznati nove kadrove kao pokretače novog razvoja.

Potrebno je uspostaviti uvjete da takvi ljudi mogu postati motivatori znanja i gospodarskog razvoja, rekao je, uz ostalo, rektor Bjeliš. Obraćajući se novim doktorima znanosti, njihovim obiteljima te ostalim uzvanicima i gostima podsjetio da je još 1877. održana prva javna promocija doktora znanosti u novijoj povijesti Sveučilišta u Zagrebu i od tada je promovirano više od 11 tisuća doktora znanosti.

Sveučilište u Zagrebu je 2008. obnovilo tradiciju javne promocije doktora znanosti. Današnja svečanost počela je dolaskom kandidata za doktore znanosti u povorci od zgrade Sveučilišta do zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. Nekoliko minuta kasnije krenula je i povorka prorektora i dekana predvođena rektorom.

Svečanost promocije, na kojoj su kandidati bili odjeveni u svečane odore - toge i akademske kape, počela je intoniranjem himne "Lijepa naša domovino". Nakon obraćanja rektora Bjeliša kandidati su izgovorili tekst prisege te ih rektor proglasio doktorima znanosti. Promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu kao simboličan znak ulaska u novo i više akademsko zvanje. Uručene su im diplome i posebno izrađene doktorske medalje, te knjiga doktora znanosti koja sadržava sažetak doktorskih disertacija kandidata. Na svečanosti, koja je završena intoniranjem akademske himne "Gaudeamus igitur",bili su, među ostalim, potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba Morana Paliković Gruden i predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.