c S
Dnevne novosti

Kosor o zahtjevima sindikata

05.07.2010 07:20 LIPIK , 2. srpnja 2010. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor je komentirajući na traženje novinara sindikalni prijedlog da se referendum o izmjenama Zakona o radu smatra održanim, izjavila da će Vlada to razmatrati na užem kabinetu.
Isti je odgovor dala i na upit hoće li se referendum održati prema starom ili novom Ustavu. Upitana da li bi eventualno povlačenje prijedloga izmjena Zakona o radu iz saborske procedure ujedno značilo da se taj zakon ne bi mijenjao godinu dana, premijerka Kosor je rekla da ni jedan socijalni partner, ako želi socijalno partnerstvo, ne može ultimativno ništa postavljati.

Mi ćemo o tom zahtjevu sindikalnih čelnika raspravljati na sjednici užeg kabineta, i onda ćemo svakako odgovoriti, rekla je premijerka Kosor novinarima za vrijeme posjeta Lipiku. Istaknula je da treba uznastojati na onome što misli da je jedino pravo rješenje, a to je, pogotovo u vremenima krize, "razgovarati i razgovarati, ako treba i do iznemoglosti i da nitko nikome ne postavlja ultimatume i, hladne glave i vrućeg srca, napraviti ono što je najbolje za Hrvatsku".

No, program gospodarskoga oporavka se mora provesti - to je iznad svih interesa, usko stranačkih i bilo kojih drugih, to je u interesu Hrvatske, istaknula je. Podsjetila je da su taj program pozdravili Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond, Hrvatska narodna banka i Gospodarsko-socijalno vijeće. I poslodavci i sindikati su dali potporu Vladi i meni kao predsjednici Vlade, za provedbu programa gospodarskoga oporavka, tako da ga moramo provesti, a ne možemo ga provesti ako ništa ne činimo, poručila je Kosor. Upitana kada će odgovoriti sindikatima, premijerka Kosor je odgovorila: "Kad za to dođe vrijeme".

U vezi s proračunskim minusom od 7,7 milijardi kuna u prvih šest mjeseci, Kosor je rekla da se radi na programu gospodarskog oporavka koji traži daljnja odricanja svih nas i bez kojih ne može biti drugačijeg proračuna. Ne možemo očekivati da se proračun mijenja ako svatko traži, bez ostatka, ono na što misli da ima pravo.

"To je sve usko povezano i ono što je iznimno važno u ovom trenutku je da na vrijeme isplaćujemo plaće i mirovine. Sad je vrijeme da vidimo čega se u ovim kriznim vremenima dodatno možemo odreći, kako bismo sutra bolje živjeli i isplaćivali plaće proračunskim korisnicima i kako bi pomogli naći novac koji nedostaje za isplatu mirovina, 15 do 16 milijardi kuna, nakon što se prikupe doprinosi, rekla je. To ostvarujemo, isplaćujemo socijalna davanja i nismo smanjivali ni lipe za rodiljne naknade od četiri milijarde kuna, i doplatak za djecu, a neke zemlje u Europskoj uniji režu i na tim pravima, upozorila je Kosor.

"Hrvatska nije otok i treba pogledati što se događa i u drugim državama Europe i Europske unije i ono što radi Vlada RH je nešto što se naprosto mora. I ja sam spremna to učiniti do kraja", istaknula je premijerka Kosor, prigodom posjeta Lipiku, gdje je otvorila novi objekt fizikalne terapije Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju i obišla Hrvatski centar za konjogojstvo - Državnu ergelu Lipik.