c S
Dnevne novosti

Predsjednik Haaškog suda u službenom posjetu Zagrebu

06.07.2010 07:23 ZAGREB, 5. srpnja 2010. Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Patrick Robinson boravi u službenom posjetu Hrvatskoj od 5. do 7. srpnja na poziv predsjednika Vrhovnog suda RH Branka Hrvatina, priopćio je ured predsjednika Vrhovnog suda.
Robinson i Hrvatin razmotrit će pitanja suradnje Haaškog suda i hrvatskih sudova. Jedna od tema razgovora bit će i predstavljanje Legacy Projecta - projekta Haaškog suda koji se odnosi na korištenje naslijeđa Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Svrha toga projekta je stvaranje službenog okvira za razmjenu podataka, prikupljenih dokaza i sudske prakse koji čine pravno i institucionalno naslijeđe toga suda te promocija koordinacije i suradnje između državnih i drugih tijela na područjima na koje se rad Haaškog suda odnosi.

Tijekom posjeta Vrhovnom sudu Robinson će se sastati sa sucima toga suda. Na okruglom stolu koji će se tom prigodom održati razgovarat će se o napretku postignutom u posljednje vrijeme u suđenju za ratne zločine pred domaćim sudovima, o planiranim aktivnostima Haaškog suda koje se odnose na nacionalne sudove - primjena Završne strategije, osnivanje informacijskih centara, osposobljavanje sudaca za korištenje podataka iz arhive Haaškog suda.

Predsjednik Haaškog suda održat će i niz protokolarnih susreta tijekom posjeta Zagrebu. Kako je najavljeno, Robinson bi se trebao sastati s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem, predstavnicima nevladinih organizacija te predstavnicima UNDP-a, Delegacije Europske komisije i Misije OESS-a u RH, stoji u priopćenju.