c S
Dnevne novosti

Održana sjednica međudržavnog povjerenstva za granicu između RH i BiH

06.07.2010 07:25 ZAGREB, 5. srpnja 2010. Trinaesta sjednica Međudržavnog diplomatskog povjerenstva za identifikaciju, označavanje i održavanje državne granice između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine održana je u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija u Zagrebu, priopćio je MVPEI.
Supredsjedatelji Međudržavnog diplomatskog povjerenstva, s hrvatske strane državni tajnik za politička pitanja Davor Božinović i s bosanskohercegovačke strane direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović, izrazili su zadovoljstvo što je nakon određenog vremenskog prekida u djelovanju Međudržavno diplomatsko povjerenstvo nastavilo sa svojim radom.

Središnja tema bila je razmatranje statusa Ugovora o državnoj granici između RH i BiH, koji je potpisan 1999. godine, i koji se od dana potpisivanja u potpunosti privremeno primjenjuje. Izaslanstva obiju država složila su se da je taj Ugovor vjerodostojan i važan međunarodni ugovor, što potvrđuje i činjenica da tijekom njegove primjene nije bilo ozbiljnih incidenata koji bi se odnosili na povrede granice te ga se obje strane trebaju pridržavati u dobroj vjeri.

Dvije strane složile su se da treba nastaviti rad u svrhu osiguranja uvjeta potrebnih za ratifikaciju ovog Ugovora. Na sjednici je predstavljen pregled rada u proteklom razdoblju od posljednje sjednice, održane u ožujku 2005. godine, te dogovor o daljnjim aktivnostima, odnosno zadacima koji se odnose na poslove identifikacije, označavanja i održavanja državne granice, stoji u priopćenju.