c S
Dnevne novosti

Kosor otvorila regionalni sastanak ministara prometa

07.07.2010 07:25 ZAGREB, 6. srpnja 2010. Izgradnja prometnica i prometne infrastrukture značajna je za razvoj gospodarstva te jačanje gospodarskih veza u regiji, istaknula je predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor otvarajući regionalni sastanak ministara prometa.
Naglasila je kako prostora i mogućnosti za jačanje suradnje u regiji ima puno, kako puno toga ovisi i o političkoj volji, a sastanak pokazuje da i ona postoji. Važnim je izdvojila paneuropske prometne koridore V i X sa pripadajućim ograncima, jer su važni za razvoj infrastrukture i za razvoj gospodarstva ne samo nas, koji smo za njih izravno vezani, već i za cijelu Europu i Europsku uniju.

Napominjući kako je mreža prometnica ono što se zove krvotok gospodarstva te kako Hrvatska to zna i kako je izgradila čvrstu mrežu autocesta, Kosor je ponovila će se i u programu gospodarskog oporavka Hrvatska koncentrirati na dodatnu izgradnju infrastrukture. Izrazila je zadovoljstvo što će Hrvatska u budućnosti, kada postane članica EU, imati na raspolaganju sredstva iz europskih fondova.

"To je ono što nas nadahnjuje da dodatno predano radimo i do kraja godine završimo pregovore te sljedeće godine potpišemo pristupni ugovor", kazala je premijerka. Najavila je i Croatia Summit koji će se krajem ovoga tjedna održati u Dubrovniku i na koji će doći i nekoliko premijera država članica EU.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta istaknuo je važnost prometne infrastrukture i regionalne povezanosti, napominjući kako je temelj konkurentnosti nekog gospodarstva upravo prometna infrastruktura. Na regionalnom sastanku ministara prometa Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova razgovarat će o zajedničkim prometnim rješenjima, kao i infrastrukturnim projektima te povezanosti regije sa sveukupnom prometnom infrastrukturom Europe. U sklopu sastanka bit će potpisan sporazum između hrvatske i slovenske Vlade o izgradnji cestovnog graničnog mosta na rijeci Sutli na međudržavnom graničnom cestovnom prijelazu Miljana-Imeno.