c S
Dnevne novosti

Islandski ministar: Članstvo u EU-u spriječilo bi islandsku krizu

07.07.2010 07:19 ZAGREB, 6. srpnja 2010. Da je Island član Europske unije ili eurozone, današnja se kriza u toj zemlji i kolaps bankovnog sustava ne bi dogodili, ocijenio je nakon sastanka s hrvatskim ministrom Gordanom Jandrokovićem islandski ministar vanjskih poslova Ossur Skarphedinsson pojašnjavajući zašto njegova zemlja želi ući u EU.
Hrvatski ministar Gordan Jandroković čestitao je Islandu što je Europsko vijeće otvorilo pregovore o ulasku u EU i obećao hrvatsku pomoć, te zahvalio Islandu na pomoći pri hrvatskome ulasku u Sjevernoatlantski savez.

"Veliki su izgledi da Hrvatska prije Islanda uđe u Europsku uniju i mi ćemo poduprijeti islandske prijatelje", rekao je Jandroković nakon sastanka s ministrom Skarphedinssonom, prvim islandskim ministrom vanjskih poslova u službenom posjetu Hrvatskoj.

Dvojica su ministara razgovarala o gospodarskoj suradnji i investicijama. "Island ima iskustvo u iskorištavanju geotermalne energije i Hrvatska će to iskustvo rado iskoristiti, a poziva i islandske ulagače", rekao Jandroković. Islandski ministar rekao je kako Hrvatska ima veće geotermalne potencijale nego što njezini građani i znaju.

"Mi vjerujemo da možete iz tih izvora dobivati pet do deset posto energije", rekao je on. "To je obnovljiv izvor, može trajati tisućama godina ako se njime razumno služite", rekao je Skarphedinsson kojega će primiti i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.