c S
Dnevne novosti

Sabor: dvojba s kojom većinom birati suca Ustavnoga suda

07.07.2010 07:28 ZAGREB, 6. srpnja 2010. Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak će raspravljati hoće li se izbor jednog suca Ustavnog suda u Hrvatskome saboru provesti po novim ili starim ustavnim odredbama.
Odbor je prošli tjedan tajnim glasovanjem u uži izbor za suca Ustavnog suda od petero prijavljenih izabrao dvije kandidatkinje, sutkinju Ustavnog suda Nevenku Šernhorst i sutkinju Visokog prekršajnog suda Antoniju Kovačić.

No, prilikom današnje rasprave o predloženim kandidatkinjama, jer istječe mandat sadašnjoj sutkinji Nevenki Šernhorst, SDP je ocijenio da se mora primijeniti nova ustavna odredba da je za izbor suca Ustavnog suda nužna dvotrećinska većina zastupnika.

"Smatramo da je Ustav donesen, proglašen i pravovaljan i smatramo da se može i mora izravno primjenjivati", kazao je SDP-ov Josip Leko. Predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks predložio je da o tome po kojim će se odredbama, starim ili novim, izabrati sutkinja odluči Odbor na sjednici u petak.

"Predlažem u petak sjednicu odbora kako bismo usuglasili to proceduralno pitanje i nakon toga mislim da bi se trebali sastati predsjednici klubova i pokušati se usuglasiti oko te dvije kandidatkinje", kazao je Šeks te dodao da trebaju uslijediti i promjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izvijestio je danas zastupnike kako za sada nema spoznaja o eventualnoj izvanrednoj sjednici Sabora, te da će parlament vjerojatno zasjedati do 15. srpnja, odnosno do kraja ustavnog roka za redovito zasjedanje.

Bebić je zastupnicima najavio da će vjerojatno zasjedati svaki radni dan kako bi raspravili 70-ak točaka koliko ih se do kraja zasjedanja očekuje na dnevnom redu.