c S
Dnevne novosti

Ustavni sud odgodio primjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu

08.07.2010 07:23 ZAGREB, 7. srpnja 2010. Zakon o poljoprivrednom zemljištu, po kojemu država može neobrađeno zemljište privremeno oduzeti vlasniku i dati ga u najam, neće se primjenjivati dok se ne provede postupak ocjene njegove ustavnosti, jednoglasno je odlučio Ustavni sud.
Tom je odlukom privremeno "blokirana" Agencija za poljoprivredno zemljište koja je s radom trebala početi 1. srpnja. Putem te Agencije trebalo bi se prodavati svo poljoprivredno zemljište, a imala bi i pravo prvokupa privatnog zemljišta. Lokalna bi vlast u ime Agencije neobrađeno privatno zemljište bez pristanka vlasnika mogla davati u zakup. Upravo se tim odredbama protivi niz poljoprivrednika i udruga, među kojima i Srpski demokratski forum te predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo.

U prijedlogu za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti oni ističu da se osporenim zakonom ograničava pravo vlasništva, slobodne prodaje i davanja u zakup te mirno uživanje vlasništva, a sve bez jasnog javnog ili državnog interesa. Također smatraju i da mnogi vlasnici u zakonom propisanom roku neće moći poduzeti "agrotehničke mjere" koje bi ih spasile od oduzimanja zemljišta, a strahuju i od mogućnosti manipulacija od strane tijela lokalne samouprave i Agencije koja bi imala monopol u poslovima sa zemljištem.

Ustavni je sud utvrdio kako i najmanja sumnja da Zakon nije u skladu s Ustavom zaslužuje njegovo detaljno preispitivanje. Pritom ističu da će postupak biti dugotrajan jer zahtjeva mnoštvo analiza, stručnih očitovanja, znanstvenih mišljenja, ali i ustavnosudskih stavova iz drugih zemalja. Do konačne odluke privatnim će se zemljištem raspolagati sukladno općim propisima o raspolaganju nekretnina.

Ustavni je sud obvezao Vladu da nadoknadi troškove Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) za tri stana u Zagrebu koji su do nacionalizacije u bivšoj Jugoslaviji bili u vlasništvu Akademije, a kasnije ih je sudskom odlukom po umanjenoj vrijednosti morala prodati stanarima koji su imali stanarsko pravo. U korist stanara ranije su presudile sve sudske instance, uključujući i Vrhovni sud. No, Ustavni sud smatra da sudovi pogriješili kada su stanarima dali za pravo samo zato jer je zakon o otkupu stanova donesen mjesec dana ranije od Zakona o HAZU-u kojim se Akademiji jamči sva ranije stečena imovina. Ipak, kako su stanari u posjed došli pravomoćnim sudskim odlukama oni neće snositi štetne posljedice već će država obeštetiti HAZU.