c S
Dnevne novosti

Josipović: Kažnjavanje zločina zajedničko opredjeljenje RH i ICTY-ja

09.07.2010 07:22 ZAGREB, 7. srpnja 2010. Zajedničko je opredjeljenje Hrvatske i Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da zločine treba kazniti, rekao je u Zagrebu nakon sastanka s predsjednikom toga suda hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
Josipović je predsjednika ICTY-ja Patricka Robinsona informirao o napretku koji je Hrvatska ostvarila od početka suđenja za ratne zločine do danas kad se u suđenju za te zločine "primjenjuju standardi kao i za druge predmete", rekao je. I regionalna je suradnja u suđenjima za ratne zločine napredovala, rekao je Josipović.

"Hrvatsko državno odvjetništvo surađuje s tužiteljstvima Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine", a kvalitetna je i suradnja policijskih snaga zemalja u regiji, rekao je hrvatski predsjednik. Predsjednik ICTY-ja Robinson rekao je kako bi bilo važno osnovati informativne centre u Hrvatskoj i regiji, koji bi trebali sačuvati naslijeđe Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

"Oni bi bili ostavština ICTY-ja, a osim pružanja informacija oni bi bili i neka vrsta spomenika, te realizirali projekte pomirbe", rekao je Robinson i za rujan ove godine najavio sastanak na kojem će se uz sudjelovanje predstavnika zemalja regije govoriti o uspostavi tih centara. Robinson je Josipoviću zahvalio za njegov doprinos u pisanju nacrta zakona o suradnji s ICTY-jem te izrazio nadu da će sva pitanja u vezi sa suradnjom Hrvatske i ICTY-ja uskoro biti riješena.