c S
Dnevne novosti

Croatia summit u petak i subotu u Dubrovniku

09.07.2010 07:27 ZAGREB, 8. srpnja 2010. Visoki dužnosnici europskih zemalja i Kanade te predstavnici međunarodnih organizacija okupit će se u petak i subotu u Dubrovniku na tradicionalnom Croatia summitu.
Na sastanku na vrhu pod nazivom "Jugoistočna Europa pred globalnim izazovima" razgovarat će se o trima glavnim temama: gospodarstvu, globalnoj sigurnosti i budućnosti jugoistočne Europe.

Domaćica tog tradicionalnog neformalnog međunarodnog skupa, premijerka Jadranka Kosor u dva će dana ugostiti visoke predstavnike nekoliko europskih zemalja, Kanade i predstavnike NATO-a, OESS-a i drugih međunarodnih organizacija. Na skupu koji će se održati u hotelu "Dubrovnik Palace" sudjelovat će mnogobrojni premijeri i ostali visoki dužnosnici zemalja EU-a i zemalja iz regije, među ostalima i francuski premijer Francois Fillon koji će u petak posjetiti Zagreb i Dubrovnik kao prvi francuski premijer u službenom posjetu Hrvatskoj.

Očekuje se i dolazak poljskoga premijera Donalda Tuska, slovenskoga Boruta Pahora te bugarskoga Bojka Borisova. Sali Berisha, Hashim Thaci i Milo Đukanović, premijeri Albanije, Kosova i Crne Gore, također će sudjelovati na Croatia summitu, kao i visoki predstavnici Europske unije, Kanade, OESS-a i NATO-a.

Organizatori su novinare na brifingu u četvrtak obavijestili da je talijanski premijer Silvio Berlusconi zbog unutarnjepolitičkih razloga u srijedu navečer otkazao dolazak u Dubrovnik, iako ga je sam najavio za nedavna susreta s premijerkom Kosor.

Skup počinje u petak uvodnim izlaganjima premijerke Kosor i hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića. Za subotu su predviđene tri plenarne sjednice. Moderatorica prve bit će hrvatska premijerka Kosor, a govorit će o potrebi konsenzusa za rješavanje problema s kojima se svijet suočava u izvlačenju iz najteže gospodarske krize od Velike depresije u prvim desetljećima dvadesetoga stoljeća. Jedna od tema Croatia summita 2010. bit će i europska sigurnosna arhitektura.

Zato će se na drugoj plenarnoj sjednici raspravljati o globalnoj sigurnosti i transatlantskim odnosima: o novim strateškim konceptima NATO-a koji će definiranjem NATO-ovih prioriteta i ciljeva oblikovati budućnost te organizacije. Sudionici druge plenarne sjednice govorit će i o intenziviranju odnosa EU-a i NATO-a sa zemljama jugoistočne Europe.

Treća subotnja plenarna sjednica bavit će se vizijom budućnosti jugoistočne Europe. Deset godina nakon Zagreb summita, sudionici dubrovačkoga skupa raspravljat će o regionalnoj suradnji i trenutačnome stanju procesa proširenja Europske unije.

Organizatori se nadaju da će ova plenarna sjednica pružiti i jedinstvenu priliku visokim dužnosnicima i stručnjacima da ostvare suradnju u postizanju jedne šire vizije za Bosnu i Hercegovinu kao europski orijentiranu zemlju. Očekuje se da hrvatska premijerka Kosor u Dubrovniku ostvari mnogobrojne bilateralne susrete.