c S
Dnevne novosti

EP bi pozdravio priznanje Kosova od preostalih pet članica EU-a

10.07.2010 07:02 BRUXELLES/STRASBOURG, 8. srpnja 2010. Europski je parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasovao rezoluciju o Kosovu u kojoj se kaže da bi bilo poželjno da pet zemalja članica EU-a koje nisu priznale kosovsku neovisnost to i učine te da je neprihvatljiva podjela te države koju priznaju 22 članice Unije.
U rezoluciji koja je prihvaćena s 455 glasova za, 155 protiv i 28 suzdržanih, kaže se da bi "bilo pozdravljeno kada bi sve članice EU-a priznale neovisnost Kosova", te se "prima na znanje da je Kosovo priznala "većina susjednih zemalja" i 69 zemalja u svijetu.

Izvjestitelj Europske pučke stranke, demokršćanski zastupnik iz Njemačke Bernd Posselt u povodu izglasavanja rezolucije o Kosovu upozorio je da se mora spriječiti destabilizacija te države. "Europska unija mora učiniti sve kako bi se spriječila destabilizacija te zemlje izvana, poput planova za podjelu.

Onaj tko pokušava podijeliti Kosovo, također stavlja i Srbiju u opasnost - mogao bih navesti primjere Preševske doline, novopazarskog Sandžaka, Vojvodine. Onaj tko dovodi u pitanje jedinstvo Kosova, također ugrožava stabilnost Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine", rekao je Posselt, prema priopćenju iz njegova ureda, nakon izglasavanja rezolucije.

"Europski parlament bori se 20 godina za slobodno Kosovo kao demokratsku ustavnu državu, bez pravnog vakuuma. Diplomatsko priznanje te zemlje što je moguće prije od svih članica EU-a hitno je potrebno. Pet od 27 zemalja članica još nedostaje, što ograničava naše mogućnosti za djelovanje. Osim toga, bilo bi iznimno opasno za cijelu jugo-istočnu Europu ponovno otvarati pitanje statusa", rekao je Posselt.

Od zemalja članica EU-a kosovsku neovisnost ne priznaju Cipar, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Španjolska. U rezoluciji se poziva Srbija da ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, poziva se Beograd "na pragmatičan pristup" prema toj državi te izražava zabrinutost zbog odnosa između Srbije i Kosova i ističe da su dobrosusjedski odnosi ključni za približavanje Uniji.