c S
Dnevne novosti

Josipović: Croatia summit vrlo važan za Hrvatsku

10.07.2010 07:04 ZADAR, 8. srpnja 2010. Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je u Zadru da je Croatia summit, koji se održava u Dubrovniku i kojem je domaćin premijerka Jadranka Kosor, vrlo važan za afirmaciju Hrvatske.
"Taj summit znači daljnu afirmaciju Hrvatske u regiji i šire u Europi. Na našem putu u Europsku uniju znači nam jako puno da se politička elita iz šire regije sastane u Dubrovniku i raspravlja važna politička pitanja", rekao je Josipović novinarima koji prate njegov boravak u Zadru.

Na tradicionalnom Croatia summitu u petak i subotu u Dubrovniku će se okupiti mnogobrojni premijeri i visoki dužnosnici europskih zemalja i Kanade te predstavnici međunarodnih organizacija. Na sastanku pod nazivom "Jugoistočna Europa pred globalnim izazovima" razgovarat će se o gospodarstvu, globalnoj sigurnosti i budućnosti jugoistočne Europe.

U Zadru će predsjednik Josipović nazočiti svečanosti otvaranja jubilarnih 50. glazbenih večeri u Sv. Donatu kojima je i pokrovitelj. Po dolasku u Zadar u predvečernjim satima Josipović se u Gradskom poglavarstvu sastao s lokalnim dužnosnicima i živućim utemeljiteljima glazbenih večeri u Sv. Donatu. Tom prilikom domaćini su Josipoviću darivali "Čikin križ", odljevak istoimenog križa koji se, kako je rečeno, smatra jednim od najvrjednijih relikvija u stalnoj postavci Zbirke sakralnih umjetnina u Zadru.

Predsjednik je posjetio i razgledao zbirku Muzeja antičkog stakla, te izložbu Apoksiomen u tom muzeju, a ravnatelj Muzeja Ivan Fadić ga je izvijestio da je u Muzeju više od 5.000 staklenih predmeta prikupljenih isključivo na zadarskom području. Zadar ima "vrhunsku kulturnu ponudu", što je važno za Hrvatsku, rekao je Josipović po izlasku iz Muzeja okupljenim novinarima. "Kultura je sastavni dio našeg nacionalnog identiteta i sada kada smo pred ulaskom u Europsku uniju, zajednicu od 500 miljuna ljudi, posebno je važno da pazimo naš nacionalni identitet", kazao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja Josipović je rekao da su njegovi odnosi s premijerkom Kosor "vrlo dobri i mogu se unaprijediti", dodavši kako izraz "popraviti" nije odgovarajući. Također je rekao kako je neisplaćivanje plaća kazneno djelo. "Očekujem da će Sabor sada, kada radi novi zakon, i to predvidjeti kao kazneno djelo", dodao je. Rebalans proračuna je potreban, ali Vlada i Sabor će odlučiti kada će on uslijediti, rekao je odgovarajući na pitanja. "Važno je da rebalans proračuna bude realan da sebi i drugima ne bismo mazali oči", kazao je.

Osvrćući se na sindikalno prikupljanje potpisa za referendum protiv izmjene Zakona o radu (ZOR) Josipović je kazao da je broj prikupljenih potpisa "impresivan i jasno pokazuje volju građana". Na upit treba li referendum organizirati po starim ustavnim odredbama ili po novom, izmijenjenom Ustavu, kazao je da treba vidjeti kako će razgovarati Vlada i sindikati.

"Ja osobno, kao pravnik, mislim da su sve odredbe Ustava stupile na snagu i moraju se poštovati", dodao je Josipović. Upozorio je kako ni sindikati, ni vlada ni javnost nisu usredotočeni na "vrlo ozbiljna kršenja prava radnika u privatnom sektoru", te da se pritisak stvara samo za ostvarenje prava uposlenika u javnom sektoru.

U izaslanstvu s Josipovićem su i dopredsjednica Vlade Đurđa Adlešić, te saborska zastupnica Ingrid Antičević (SDP). Na upit zašto u izaslanstvu nema nikog iz HDZ-a, Josipović je rekao da će se večeras pridružiti ministar Božidar Kalmeta.