c S
Dnevne novosti

Asthon i Fuele: Srebrenica je mrlja na sustavu europskih vrijednosti

12.07.2010 07:25 BRUXELLES, 11. srpnja 2010. Strašni zločini počinjeni prije 15 godina u Srebrenici nikad se nisu trebali dogoditi, ne smiju se više nikada dogoditi i predstavljaju mrlju u sustavu vrijednosti iza kojih Europa stoji, poručili su visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele.
"Strašni zločini koji su počinjeni mrlja su na vrijednostima, načelima i temeljnim pravima koje Europa podupire i na humanosti koju dijelimo. Srebrenica je danas nijemi spomen na nešto što se nikada nije trebalo dogoditi i što se nikad više ne smije dogoditi", kaže se u zajedničkoj poruci Catherine Asthon i Štefana Fuela u povodu obilježavanja 15. obljetnice genocida nad Bošnjacima što su ga su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

"Za preživjele u Srebrenici, njihova bol i žalost ostat će do kraja njihovih života. Sjećanje barem pruža utjehu. Ali pomirenje za budućnost obećanje je koje moramo ispuniti za sljedeću generaciju. Ono ovisi o izvršenju pravde. Puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju ostaje i dalje hitna i bitna. Povratak i socijalna integracija raseljenih tijekom rata također je dio procesa ponovne uspostave individualnih prava i izgradnje zajedničke budućnosti usprkos ratnim zločinima", navodi se u poruci.

Visoki dužnosnici EU-a navode da europska iskustva u posljednjih šest desetljeća dokazuju da zajednička perspektiva može "izliječiti mnoge rane i stvoriti uvjete za prosperitet i bolju budućnost". "To je ono što Europska unija želi preživjelima iz Srebrenice i svim građanima zapadnog Balkana. Pravdu za žrtve putem sudova i bolju europsku budućnost za sve, osiguranjem mira, stabilnosti i vladavine zakona", stoji u priopćenju.