c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa

12.07.2010 07:28 ZAGREB, 11. srpnja 2010. Hrvatski sabor će zasjedanje nastaviti raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa, po kojemu bi se članovi nadzornih odbora trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu ubuduće birali putem javnog natječaja.
Zakonskim se izmjenama proširuje krug dužnosnika na koje se odnosi Zakon - u taj krug ulaze i članovi Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave. Dužnosnici koji su na izborima ponovno izabrani ili imenovani na istu dužnost, bez obzira obnašaju li ju profesionalno ili neprofesionalno, bili bi obvezni u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost podnijeti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa izvješće o svojoj imovini, te imovini bračnog druga i malodobne djece.

Zakonskim je izmjenama utvrđeno da su podaci koje dužnosnik podnosi Povjerenstvu, kao i podaci o promjenama imovine za vrijeme obnašanja dužnosti, javni te se mogu objaviti bez suglasnosti dužnosnika - prema važećem zakonu, objavljuju se samo podaci o imovini koju dužnosnik prijavi na početku mandata. Dužnosnicima se onemogućuje stupanje u poslovni odnos s tijelom javne vlasti u kojem obnaša dužnost, i to za vrijeme obnašanja dužnosti kao i godinu dana nakon prestanka obnašanja javne dužnosti.

Povjerenstvo bi kao sankciju moglo izreći i prijedlog za razrješenje od javne dužnosti. Ova se sankcija predviđa za najteže oblike kršenja Zakona i to onda kada se radi o namjernom prikrivanju imovine od strane dužnosnika. Predviđa se i mogućnost izricanja sankcije dužnosniku koji ne podnese Povjerenstvu izvješće o imovnom stanju na početku mandata - važeći zakon takvu mogućnost propisuje samo za izvješće po prestanku obnašanja dužnosti.