c S
Dnevne novosti

Sabor ipak bez izbora ustavne sutkinje

12.07.2010 07:26 ZAGREB, 9. srpnja 2010. Unatoč najavama, Sabor nije birao ustavnu sutkinju, jer je nakon tumačenja Odbora za Ustav da je za to potrebna dvotrećinska većina, SDP zatražio da se obnovi postupak kandidiranja, rekao je novinarima predsjednik odbora za Ustav Vladimir Šeks.
Šeks je podsjetio da je Odbor za Ustav prošlog tjedna Saboru predložio da na jedno mjesto u Ustavnom sudu imenuje Nevenku Šernhorst ili Antoniju Kovačić. Naglasio je da je sutkinja Šernhorst na sjednici dobila glasove svih 12 članova Odbora, uključujući i one iz SDP-a.

Na zahtjev SDP-a i SDSS-a, Odbor je danas raspravljao o načinu izbora ustavnih sudaca i zaključio da će se suci birati dvotrećinskom većinom zastupnika, sukladno novim ustavnim odredbama. "Kraj mene je na sjednici sjedilo troje članova SDP-a i nisu rekli ni riječi o obnovi postupka, da bi se na sastanku s predsjednicima klubova u 11,30 sati Ingrid Antičević-Marinović pojavila sa zahtjevom da se postupak obnovi u cijelosti", rekao je Šeks.

SDP-ov potez Šeks smatra "nevjerojatnim obratom", jer, kako je rekao, nitko nije dao ni naslutiti da bi mogli povući takav potez. "Nevjerojatno je to da sad odjednom, nakon što su prihvatili cjelokupnu proceduru i nakon što su njihovi članovi Odbora za Ustav glasovali za ove dvije kandidatkinje, imamo kopernikanski obrat", rekao je Šeks.

Upozorio je da je postupak čiju obustavu traži SDP počeo još u siječnju, kada je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec izvijestila da sutkinji Šernhorst mandat ističe u srpnju. "Neshvatljivo je da sad traže da se cijeli taj postupak stornira", rekao je Šeks, ističući da su svi klubovi suglasni da ne treba obnavljati postupak, ali da se bez SDP-a ne može odlučiti, budući da za izbor treba dvotrećinska većina. Ingrid Antičević Marinović (SDP) tumači, međutim, da su nakon odluke Odbora za Ustav o načinu izbora sudaca "nastupile nove okolnosti".

"Vladajući su tu petljali, a na tom je tragu bila i predsjednica Ustavnog suda, što je izazvalo opravdane reakcije. Sad se Šeks složio da se Ustav neposredno primjenjuje i to su nove okolnosti", objasnila je. SDP-ova zastupnica ne vidi ništa čudno u činjenici da SDP-ovci sada ne žele glasovati za kandidatkinju koju su prihvatili na sjednici Odbora, a podsjetila je da je 11 od 12 glasova na Odboru svojedobno dobila i Agata Račan, ali da je saborski plenum nije potvrdio za ustavnu sutkinju.