c S
Dnevne novosti

Jandroković s malezijskim kolegom o gospodarstvu, kulturi i obrazovanju

13.07.2010 07:25 ZAGREB, 12. srpnja 2010. Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković razgovarao je sa svojim malezijskim kolegom Dato'om Sriom Anifahom Hajiom Amanom o bilateralnim odnosima, posebice gospodarskim, multilateralnoj suradnji te regijama jugoistočne Europe i jugoistočne Azije.
"Postoji snažan interes s obje strane za produbljivanje odnosa, posebice gospodarskih", rekao je Jandroković na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta. Najavio je susret malezijskog ministra s hrvatskim kompanijama i izrazio nadu u "konkretizaciju" poslova, u svrhu povećanja robne razmjene koja je trenutno "vrlo skromna".

Jandroković je pozvao malezijsku stranu na ulaganje u Hrvatsku i pritom istaknuo važnost luka Rijeka i Zadar u smislu poveznica malezijskih tvrtki s europskim tržištima. Ministar Aman je rekao da su malezijski izvoznici zainteresirani za luke Rijeka i Zadar kako bi doprli ne samo do hrvatskog već cijelog europskog tržišta. Istodobno je pozvao hrvatske tvrtke da koriste Maleziju za azijsko tržište koje obuhvaća 580 milijuna ljudi. Od zajedničkog interesa u gospodarstvu dvije su strane istaknule obrambenu, brodograđevnu, naftnu, farmaceutsku, prehrambenu, petrokemijsku i drvnu industrije te turizam. Nisu zaboravili ni suradnju na području kulture i obrazovanja i najavili skorašnje potpisivanje sporazuma o kulturnoj razmjeni.

Jandroković i Aman potvrdili su da je suradnja dviju zemalja u multilateralnim organizacijama, posebice u UN-u, vrlo dobra. Razmijenili su mišljenja i o političkoj situaciji u jugoistočnoj Aziji, kao i o situaciji u jugoistočnoj Europi. Jandroković je svog kolegu izvijestio o trenutnom stanju otvorenih i zatvorenih pregovaračkih poglavlja RH za članstvo u Europskoj uniji i naglasio hrvatski cilj dovršetka toga procesa do kraja ove ili početka iduće godine. Također je istaknuo da Hrvatska čvrsto podupire jačanje multilateralnih kanala između Europe i Azije.