c S
Dnevne novosti

Josipović i Ivanov rekli kako su odnosi Hrvatske i Makedonije izvrsni

13.07.2010 07:26 SKOPLJE, 12. srpnja 2010. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i makedonski predsjednik Đorge Ivanov izjavili su u Skoplju kako su odnosi između Hrvatske i Makedonije izvrsni i da mogu poslužiti kao primjer u regiji.
Josipović je doputovao u jednodnevni službeni posjet Makedoniji na poziv Ivanova a nakon svečanog dočeka dvojica predsjednika razgovarala su o euroatlantskim integracijama dviju zemalja i u regiji, bilateralnim odnosima i jačanju gospodarske suradnje dviju država.

U odnosima između Hrvatske i Makedonije nema spornih pitanja i mogu poslužiti kao primjer u regiji, naglasili su predsjednici Ivanov i Josipović na konferenciji za novinare nakon susreta. Ivanov je čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u Europsku uniju, a Josipović izrazio spremnost Hrvatske da Makedoniji i dalje pruža pomoć na njezinu euroatlanskom putu.

Zauzeli su se i za produbljivanje gospodarske suradnje i posebno za učinkovitiju provedbu Sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina. "Razgovarali smo o produbljivanju gospodarske suradnje, posebno međusobne razmjene ne samo između naših dviju zemalja već i o zajedničkom nastupu na trećim tržištima. Obje zemlje imaju kvalitetne proizvode koje potrošači rado konzumiraju", istaknuo je Josipović.

U svezi sa sporom oko imena države koji Makedonija ima s Grčkom a koji je glavna kočnica za njeno euroatlantsko integriranje, Josipović je naglasio da je slučaj Hrvatske i Slovenije oko granice na moru dobar primjer kako se trebaju rješavati sporna pitanja i da bi Hrvatska sa zadovoljstvom pozdravila rješenje ovog problema.Ivanov je istaknuo kako česti susreti premijera Makedonije i Grčke daju nadu da će pitanje imena uskoro biti okončano, što je povod za optimistične izjave dužnosnika Europske unije.

Nakon razgovora sa svojim domaćinom predsjednik Josipović sa suradnicima položio je vijenac na grob Goce Delčeva a zatim se sastao s predsjednikom vlade Makedonije Nikolom Gruevskim i predsjednikom parlamenta Trajkom Veljanovskim.