c S
Dnevne novosti

Oporbene kritike na rad Agencije za zaštitu osobnih podataka

13.07.2010 07:28 ZAGREB, 12. srpnja 2010. Saborska oporba kritizirala je izvješće o prošlogodišnjem radu Agencije za zaštitu osobnih podataka - SDP za manjak neovisnosti, a HNS za pretjeranu birokraciju i neracionalno trošenje državnog novca -, dok su vladajući podržali rad Agencije.
Arsen Bauk rekao je da SDP neće podržati izvješće o radu Agencije, koja je, kazao je, mišljenje da se Registar hrvatskih branitelja ne može javno objaviti donijela pod političkim pritiskom vlade. "Nemamo povjerenja u neovisnost Agencije", kazao je Bauk.

Klub HNS/HSU-a najavio je suzdržanost prema izvješću. Danica Hursa ocijenila je da je Agencija, s obzirom na obim posla, broj zaposlenih (26) i troškove, "ogledni primjer metastazirane birokracije". "Vlada bi u najkraćem roku trebala izaći s prijedlogom preustroja Agencije kao jedne od mjera ušteda iz svog gospodarskog programa", kazala je Hursa.

Oporbene je kritike odbacio ravnatelj Agencije Franjo Lacko, istaknuvši da se Agencija, što se Registra branitelja tiče, samo pridržavala zakonskih propisa, odnosno da se bez promjena zakona podaci iz Registra ne mogu objaviti. Naglasio je i da se Agencija u svom radu ponaša maksimalno racionalno, te da je u svakom trenutku podložna vladinoj provjeri.

Izvješće su podržali HDZ i HSS, u ime kojega je Stanko Grčić pozvao na snažniji i sustavniji rad na jačanju svijesti građana o potrebi zaštite njihovih osobnih podataka, kao i na jači nadzor nad tijelima koja raspolažu osobnim podacima.

Zastupnici su kratko raspravili i predložene odluke o imenovanju članova Vijeća za vodne usluge te o potvrđivanju Statuta Agencije za elektroničke medije.