c S
Dnevne novosti

Europol i MUP uspostavljaju sigurnu komunikacijsku vezu

14.07.2010 07:23 OPATIJA, 13. srpnja 2010. Direktor Europola Rob Wainwright i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko potpisali su u Opatiji Memorandum o uspostavi sigurne komunikacijske veze, čime je nastavljena suradnja Europola i MUP-a započeta 2006.
Obojica potpisnika memoranduma složila su se da je uspostava računalne veze važan daljnji korak u suradnji koja je već urodila uspješnim akcijama - od istrage slučaja ubojstva Ive Pukanića do krijumčarenja droge i oružja. "Što se nas tiče, Hrvatska je već u Europskoj uniji", izjavio je Wainwright, istaknuvši da je suradnja u godini dana "porasla četiri puta". Kazao je kako je s Karamarkom dogovoreno da su suzbijanje terorizma i kriminala najvažnije zadaće suradnje.

"Vidim snažnu političku i operativnu volju za suzbijanjem kriminala u regiji", izjavio je Wainwright. Na upit kako ocjenjuje sigurnosno stanje u Hrvatskoj, kazao je da organizirani kriminal pogađa sva područja te da će se protiv njega boriti i u Hrvatskoj. Odnos hrvatske i srpske policije ocijenio je pozitivnim, rekavši da je obje strane podupro da ojačaju operativnu suradnju.

Ministar Karamarko je kazao da su na sastanku razgovarali o problemima u regiji, organiziranom kriminalu i terorizmu te naglasio da su ostvarili dobre rezultate. Ustvrdio je da će Hrvatsku današnje potpisivanje memoranduma približiti integracijama EU-a i "ubrzati suradnju". Suradnja Hrvatske i Europola počela je 2006. kad je zaključen Sporazum o operativno-strateškoj suradnji. Nacionalna nadzorna točka uspostavljena je 2007., a hrvatski policijski časnik za vezu poslan je u sjedište Europola u Den Haagu 2008.

Ove godine u Hrvatskoj su održana dva važna sastanka: konferencija o zaštiti svjedoka u Dubrovniku i seminar o organizacijskim promjenama u Europolu u Zagrebu. Europol je osnovan 1992. radi unaprjeđenja suradnje nadležnih tijela zemalja članica EU-a u prevenciji i suzbijanju organiziranog kriminala i terorizma te drugih oblika ozbiljnog kriminala koji zahvaća dvije ili više zemalja članica.