c S
Dnevne novosti

Odbor za Ustav: neće se ponavljati postupak izbora ustavnog suca

14.07.2010 07:24 ZAGREB, 13. srpnja 2010. Saborski Odbor za Ustav je zaključio da neće biti obnove postupka izbora suca Ustavnog suda, pa bi se na plenarnoj saborskoj sjednici za jedno upražnjeno mjesto na Ustavnom sudu trebao provesti izbor između dvije kandidatkinje koje je Odbor ranije predložio.
Spor je, naime, nastao kada je SDP, nakon što je Odbor na prošloj sjednici zaključio da će se izbor ustavnog suca, odnosno sutkinje provesti po novom, promijenjenom Ustavu (dvotrećinskom većinom), iznio stav da je došlo do novih okolnosti koje zahtijevaju i novu proceduru izbora ustavnog suca.

Predsjednik Odbora Vladimir Šeks (HDZ) stoga je danas od Odbora zatražio da o tom pitanju iznese svoje mišljenje, istaknuvši kako nema nikakve pravne ni druge osnove da se zanemari provedena procedura, nakon koje su u uži izbor kandidata za ustavnog suca ušle Nevenka Šernhorst i Antonija Kovačić.

"Procedura je provedena sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, utvrđen je stav da treba provesti izbor i nema razloga da se obnavlja cijeli postupak. Ni Sabor ni Odbor ne mogu zanemariti, stornirati besprijekorno provedenu proceduru", poručio je Šeks. S takvim se stavom nije složila Ingrid Antičević Marinović (SDP), ocijenivši da sve inicijative i radnje koje su provedene prije promjena Ustava postaju "beznačajne", te da novi Ustav određuje nova pravila.

Prigovorila je i radu Ustavnog suda, ocijenivši da je njegova predsjednica Jasna Omejec u javnost iznosila svoj stav kao stav Suda, da je Sud od 14 zakona za koje je SDP tražio ocjenu ustavnosti riješio tek dva. Sabor i javnost, dodala je, trebaju zabrinuti i odgovori kandidata za ustavne suce "koji šalju poruku da njihov izbor ovisi o raspoloženju većine, a ne njihovoj kvaliteti". "Trebamo li cijeli postupak zanemariti kao bespredmetan", upitao ju je Šeks, na što je Josip Leko (SDP) ustvrdio kako se natječajni postupak treba okončati izborom na plenarnoj sjednici, bez obzira dobije li jedna od kandidatkinja potrebnu dvotrećinsku potporu zastupnika ili ne.

Isto su mišljenje iznijeli i ustavno-pravno stručnjaci, vanjski članovi odbora, a s tim su se složili i HDZ-ovci, te je zaključeno da neće biti obnove postupka izbora. Odbor je jednoglasno i bez rasprave prihvatio Godišnje izvješće o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja prošle do 30. travnja ove godine.

Predsjednica Upravnog vijeća Gordana Carević kazala je da je Hina u prošloj godini djelovala u nepovoljnim uvjetima poslovanja, budući da je izgubila 14 korisnika koji su zbog krize raskinuli ugovor s novinskom agencijom, te su joj smanjeni prihodi za 17 posto u odnosu na 2008. - ostvaren je gubitak od 2,8 milijuna kuna. Taj se negativni trend, dodala je, nastavio i ove godine, te se može očekivati i 20-postotni pad prihoda do kraja 2010.

U tim uvjetima, Upravno je vijeće odlučilo smanjiti plaće zaposlenicima za 7 posto, smanjene su novčane naknade za savjetnike i članove Upravnog vijeća, a unatoč svim problemima Hina je, naglasila je Carević, uredno izvršavala svoje obveze i nema nikakvih dugova. Izvijestila je i da je Hina pred vladu izašla s prijedlogom da državna tijela koriste njezin projekt media monitoringa, koji je, istaknula je, jeftiniji i kvalitetniji od onoga koji se sada koristi. Ove se godine, napomenula je Carević, obilježava i 20. obljetnica osnutka Hine, kao prigoda da se "preispitaju njezini razvojni pravci".

Odbor je Saboru predložio da donese predložene zakone o pravu državljana drugih članica EU u izborima za predstavnička tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave te o izborima članova u EU parlament. Prihvaćeno je i Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za 2009., po kojemu je bezuvjetna mišljenja dobilo osam parlamentarnih stranaka, a tri (HSLS, HSU i SDSS) uvjetna mišljenja Državne revizije.