c S
Dnevne novosti

Josipović, Napolitano i Tuerk na susretu prijateljstva u Trstu

14.07.2010 07:25 TRST, 13. srpnja 2010. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, talijanski predsjednika Giorgio Napolitano i slovenski predsjednik Danilo Tuerk održali su u Trstu trilateralni prijateljski susret, a trojicu predsjednika ujedinila je glazba na "Koncert prijateljstva" mladih glazbenika iz triju zemalja, pod ravnanjem maestra Riccarda Mutija.
Nakon razgovora trojice predsjednika hrvatski predsjednik Josipović je u izjavi za novinare kazao kako će "povijest reći da li je to bio povijestan susret". "U svakom slučaju bio je od iznimne važnosti jer se upravo na ovakav način po prvi put označila i iskazala želja za jednim novim početkom", kazao je Josipović dodavši kako se na sastanku govorilo o budućnosti, prijateljstvu i suradnji Hrvatske, Italije i Slovenije.

Po njegovim riječima raspravljalo se i o povijesti i utvrdili ono što je bilo loše u toj povijesti. "Poviješću se ne trebamo opterećivati. Ovdje treba izvući pouke ali treba ujedno nastaviti dalje gledajući u budućnost", poručio je Josipović. Prije koncerta trojica predsjednika su sudjelovali u kratkim ceremonijama prisjećanja na tragične događaje iz prošlosti. Položili su lovorov vijenac na zgradu bivšeg slovenskog Narodnog doma, simbol slovenskog stradavanja, spaljen do temelja 13. srpnja 1920. te na "Spomenik egzodusu" koji simbolizira masovno iseljenje Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

Trojica su predsjednika u zajedničkoj izjavi za javnost prije susreta naveli kako se u ovom slučaju radi o civilizacijskim gestama trojice predsjednika kojima se zajednički želi zatvoriti prijepore prošlosti te sva tri naroda i države okrenuti zajedničkoj budućnosti u ujedinjenoj Europi mira i blagostanja. Na pitanje novinara nije li pretjerana brojka koja se ponegdje navodi od 350 tisuća izbjeglih Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije predsjednik Josipović je kazao kako se s brojkama uvijek želi manipulirati te kako to treba prepustiti povjesničarima.

"Ono što je bilo, naročito ono što nije bilo dobro, nije dobro stavljati u fokus političkih planova i rasprava. Siguran sam da će povjesničari utvrditi što je bila istina dok će današnji političari za narode kreirati jednu bolju budućnost", zaključio je Ivo Josipović. Slovenski predsjednik Tuerk je današnji susret ocijenio iznimno pozitivno ustvrdivši kako za budućnost ove tri zemlje moraju učiniti sve kako bi suradnjom "triju predsjednika, triju država i triju vlada učinili što više za svoj narod" te kako su putevi za to otvoreni.

Prilikom polaganja vijenca na "Spomenik egzodusu" dogodio se mali eksces kada je nepoznati muškarac iz mase povikao "Assasini" ("Ubojice"). "Mislim da se moglo primijetiti da je bilo iznenađujuće puno ljudi. To je puno važnije od sporadičnih protesta i pojedinačnih provokacija", kazao je predsjednik Josipović komentirajući na zahtjev novinara ovaj eksces. Talijanski predsjednik Napolitano nije dao izjavu za novinare.