c S
Dnevne novosti

Sabor o potporama u poljoprivredi

15.07.2010 07:27 ZAGREB, 14. srpnja 2010. U Saboru je započela rasprava o prijedlogu zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, a ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Čobanković uvodno je istaknuo da je riječ o neformalnom mjerilu u pristupnim pregovorima s EU.
Riječ je o reformskom zakonu, po kojem će se 2011. zadnji put primjenjivati nacionalni sustav izravnih plaćanja, a od 2012. regionalni model jedinstvenih izravnih plaćanja (SPS model). Čobanković je objasnio da će zakon uskladiti dva različita sustava poljoprivrednih poticaja, nacionalni i europski, ali i da je on jedna od mjera iz vladina Programa gospodarskog oporavka, budući da će osigurati transparentnije trošenje proračunskog novca namijenjenog poljoprivredi.

Ministar ističe da će Hrvatskoj, kada uđe u EU, biti dostupan znatno veći novac za poljoprivredu nego sada, ali da se poljoprivredni sektor mora pravodobno i kvalitetno pripremiti za nove politike. Od ulaska u EU naglasak će biti na politici ruralnog razvoja, koja je danas zastupljena s manje od 20 posto udjela u ukupnim hrvatskim poljoprivrednim potporama, što bi u iduće dvije godine trebalo biti približno udvostručeno, rekao je Čobanković.

Podsjetio je da je 2009. obznanjen financijski paket Europske komisije za Hrvatsku, koji predviđa članstvo od 2012., a na temelju kojega Hrvatsku očekuje oko 483 milijuna eura za mjere ruralnog razvoja za razdoblje 2012. i 2013., te 144 milijuna eura za tržišne mjere i izravna plaćanja u poljoprivredi. Naglasio je, međutim, da ni u jednoj drugoj politici EU nema tako detaljno razrađen sustav kontrole trošenja. "Zato i mi u Hrvatskoj dodatno razrađujemo kontrolu i nadzor trošenja, što ogromnoj većini proizvođača neće biti nikakav problem, jer oni to od nas i očekuju", rekao je.

Čobanković je istaknuo i da je Ministarstvo u pregovorima uspjelo zaštititi nekoliko najosjetljivijih sektora, za koja će se do 2014. osiguravati pomoć iz državnog iz proračuna, ali i da postoje sektori poput svinjogojstva koje je nemoguće zaštititi poticajima, jer je to u neskladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. O predloženom zakonu raspravljaju saborski klubovi.