c S
Dnevne novosti

Kosor potpisala sporazum o potpori vladi s Čehokom, Horvatom i Korušecom

15.07.2010 07:30 ZAGREB, 14. srpnja 2010. Premijerka Jadranka Kosor i saborski zastupnik Ivan Čehok izvijestili su da su premijerka i trojica saborskih zastupnika - Čehok, Zlatko Horvat i Antun Korušec potpisali sporazum o suradnji i potpori Vladi u Saboru u provedbi svih najvažnijih projekata.
"Maloprije smo potpisali sporazum o suradnji kojim smo se obvezali, ja kao predsjednica Vlade i stranke i zastupnici Čehok, Korušec i Horvat o potpori Vlade u Hrvatskom saboru u provedbi svih najvažnijih projekata Vlade", kazala je Kosor na konferenciji za novinare koju je s Čehokom održala u Banskim dvorima.

Potpora se, ističe, odnosi na provedbu tri stupa rada Vlade - završetak pregovora i ulazaka u EU, borbu protiv korupcije, provedbu programa gospodarskog oporavka, a dodani su im i ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske.

"Vlada će imati još snažniju potporu u Hrvatskom saboru i zahvaljujem trojici zastupnika koji su prepoznali napore Vlade da se završe pregovori, provedu mjere gospodarskog oporavka i posebno na potpori u borbi protiv korupcije", istaknula je Kosor.

Čehok je izjavio kako je danas izašao iz HSLS-a što mu je, kaže, osobno teško palo jer je jedan od osnivača te stranke, bivši predsjednik HSLS-a. Podsjećajući na jučerašnja izjave čelnika HSLS-a da će ta stranka pomagati program gospodarskog oporavka, Čehok kaže da onda HSLS nije smio ni istupiti iz vladajuće koalicije. "Smatram da je moja bivša stranka donijela lošu odluku u zlo vrijeme", kazao je. Najavio je da će s dvojicom zastupnika, Zlatkom Horvatom koji je prije bio u HNS-u, a sada je nezavisni zastupnik, te Antunom Korušecom, koji je kao HSLS-ovac u Sabor došao umjesto Đurđe Adlešič, osnovati klub nezavisnih zastupnika te da će vjerojatno sutra, zadnji dan ljetnog redovnog zasjedanja, Saboru podnijeti zahtjev za registraciju kluba.

"Naš klub nezavisnih zastupnika može biti dobar ferment za parlamentarnu većinu i Vladu", kazao je, napominjući kako se o stvarima oko kojih se neće složiti s premijerkom Kosor može razgovarati i dogovarati te pokušati usuglasiti. Čehok je velikim uspjehom Vlade ocijenio deblokadu pregovora s EU. "Otvaranjem svih poglavlja pregovora nemamo pravo na bilo koji način remetiti, izazivati pukotine ili izazivati krizu Vlade", rekao je Čehok i ponovio kako smatra da je to gospodarski, politički i strateški štetno za Hrvatsku.

Kako je Korušec u Sabor ušao umjesto Đurđe Adlešič na upit znači li njegov potpis na sporazum to da Adlešič ostaje potpredsjednica Vlade, premijerka je kazala kako to treba pitati Adlešič, ali i kako se "sasvim sigurno odluka Korušeca naslanja na njihov razgovor". Kosor je kazala i kako je Đurđa Adlešič jučer podnijela pismenu ostavku, ali i da je dogovoreno da ostane još neko vrijeme u Vladi, da završi projekte koje je započela. Dogovorili smo da to bude do početka kolovoza. A onda ćemo vidjeti, kazala je premijerka ističući kako je poznato da je s Adlešič odlično surađivala i surađuje.

Premijerka je ponovila i kako će Vlada raditi cijelo ljeto, osim jedan tjedan, prije svega na završetku pregovora, pripremi rebalansa proračuna i provedbi mjera gospodarskog oporavka. Upitana je li dogovoreno da Šima Krasić i dalje ostane glavna državna revizorica, Kosor je rekla kako konačna odluka još nije donesena. Odgovarajući na pitanje o referendumu protiv izmjena Zakona o radu, ističe kako je najvažnije da je sa sindikatima dogovoren nastavka socijalnog dijaloga. "Nastavlja se socijalni dijalog i upravo dogovaramo konkretne poteze i vjerujem da ćemo se na tragu zajedničkog interesa, a to je gospodarski osnažiti Hrvatsku, dogovoriti oko toga što je danas sporno", kazala je.