c S
Dnevne novosti

Sabor: većina podupire izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama

15.07.2010 07:29 ZAGREB, 14. srpnja 2010. Predložene izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi dobile su danas potporu većine saborskih klubova, izuzev SDP-a koji je ocijenio da je sustav odgoja i obrazovanja toliko loš da zahtjeva radikalnije promjene.
Nevio Šetić je u ime Kluba HDZ-a predložene izmjene nazvao zakonskim poboljšanjima, suglasivši se s resornim ministrom Radovanom Fuchsom da najavljena racionalizacija mreže škola ne znači ukidanje škola, već promjenu njihova statusa - iz matičnih u područne.

"Nepotrebna je najava da se ukidaju škole, treba jasno reći javnosti da to nije točno", poručio je Šetić, istaknuvši da učenici i roditelji mogu biti mirni jer država jamči školovanje svakom djetetu. Tu odredbu, po kojoj bi 143 škole s manje od 150 učenika iz matičnih postale područne škole, tumači mjerama štednje, budući da škole s 40 ili 50 djece, rekao je, ne moraju imati posebno administrativno osoblje (ravnatelje, tajnike, i drugo nenastavno osoblje). Drugačije mišljenje iznijela je Marija Lugarić (SDP), koja tvrdi kako je teško govoriti o racionalizaciji mreže škola kada vlada, odnosno resorno ministarstvo, još nije donijela tu mrežu.

"Treba govoriti o mreži programa, a ne škola, i to bi bila istinska racionalizacija", kazala je Lugarić. Ocijenila je kako prijeti opasnost da će najavljena racionalizacija škola narušiti principe lokalnih kulturnih i drugih specifičnosti i tradicije, posebno na otocima, brdsko-planinskim područjima, na područjima od posebne državne skrbi. "To ne smijemo dozvoliti", poručila je SDP-ova zastupnica. Ocijenila je i da se primjena važećeg zakona u zadnje dvije godine pokazala lošom, te da su nužne radikalnije zakonske promjene da bi to stanje popravile.

"Pa svaka škola u državi krši zakon jer ne donosi školski kurikulum budući da Ministarstvo nije donijelo nacionalni kurikulum", dodala je Lugarić. Njezine je kritike odbacio državni tajnik za školsko obrazovanje Želimir Janjić, napomenuvši da Vijeće za nacionalni kurikulum upravo danas odlučuje o tom dokumentu kojega će, kada se uskladi, potpisati i ministar. Tvrdnje SDP-ove zastupnice da je Ministarstvo ukinulo naknade za prehranu i smještaj u učeničkim domovima nazvao je zlonamjernim i netočnim, rekavši da je država sa 100 posto svoj udio u financiranju smještaja smanjila na 50 posto, dok drugu polovicu (630 kuna) financira korisnik.

Miljenko Dorić (HNS/HSU) usprotivio se odredbi po kojoj bi ravnatelji odlučivali o isključenju učenika iz škole, kao najstrožoj pedagoškoj mjeri, ocjenivši kvalitetnijim rješenjem da o toj mjeri odlučuje školski odbor. Upozorava, naime, da razlog za isključenje može biti i narušen odnos na relaciji ravnatelj - učenik ili njegova obitelj.