c S
Dnevne novosti

Saborski Odbor za Ustav od ministarstava zatražio provjeru potpisa za referendum

16.07.2010 07:29 ZAGREB, 15. srpnja 2010. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno je od ministarstava uprave i unutarnjih poslova zatražio da provjere vjerodostojnost 813.016 potpisa birača koji na inicijativu pet sindikalnih središnjica traže raspisivanje referenduma o prijedlogu izmjena Zakonu o radu.
Predsjednik Odbora Vladimir Šeks (HDZ) uvodno je podsjetio da su predstavnici sindikata donijeli potpise predsjedniku Sabora Luki Bebiću, a on ih je proslijedio Odboru za Ustav, koji je nadležan pripremiti prijedloge akata potrebnih za provedbu referenduma.

Budući da Zakonom o referendumu nije propisao tko provjerava potpise, Šeks je predložio da se potpisi proslijede MUP-u koji vodi evidenciju državljanstva te Ministarstvu uprave koje na temelju MUP-ove evidencije vodi popise birača. Kazao je kako ta ministarstva trebaju provjeriti imaju li potpisnici hrvatsko državljanstvo, jesu li birači i jesu li punoljetni. "To je pristojan posao, a po nekim procjenama, za provjeru potpisa trebat će najmanje 30 dana", dodao je Šeks.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) uvjerena je da će ministarstva revno obaviti povjereni im posao, te izrazila nadu da će "jednako marno ubuduće na izborima provjeravati i popise birača". Šeks je odbio inicijativu Josipa Leke (SDP) da se članovi Odbora uključe u provjeru vjerodostojnosti podataka na određenim uzorcima, ističući da takvu provjeru zastupnici mogu obaviti na vlastitu inicijativu.