c S
Dnevne novosti

Sabor raspravljao o izmjenama Zakona o Nacionalnoj zakladi za znanost

17.07.2010 07:03 ZAGREB, 14. srpnja 2010. Saborski klubovi raspravljali su o izmjenama Zakona o Nacionalnoj zakladi za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj kojima bi se, uz ostalo, predlaže osnivanje novih zakladnih tijela - izvršnog direktora i znanstvenih odbora, a oporba je upozorila kako se u znanost u Hrvatskoj malo ulaže.
Cilj je izmjena jačati upravljačka tijela zaklade kako bi se učinkovitije upravljalo zakladinom imovinom i stvorilo uvjete za vlastito jačanje ulaganjima izvan državnog proračuna. Izmjenama se utvrđuje i da upravni odbor zaklade Hrvatskom saboru na donošenje predlaže strateški plan zaklade za petogodišnje razdoblje, s razradom ciljeva i programa koji su u skladu s dugoročnim razvojem Hrvatske.

"Izvršni direktor preuzeo bi vođenje dnevnog poslovanja zaklade i birao bi se javnim natječajem, a znanstveni odbori, u kojima su vhunski znanstvenici iz Hrvatske, dijaspore i inozemstva i biraju se javnim natječajem, vodili bi poslove znanstvenih recenzija, evaluacije i predlagali upravnom odboru projekte za financiranje", objasnila je državna tajnica u ministarstvu znanosti Ivana Mrkonjić.

Gvozden Flego (SDP) kritičan je prema budućnosti zaklade jer smatra da država nedostatno ulaže u njezin rad. "Znanost je u Hrvatskoj dovedena na rub opstanka. Ako zakladi dajemo samo milijun kuna (na godinu), zašto je onda uopće imamo?", upitao je Flego i založio se za što manji utjecaj resornog ministarstva znanosti na rad zaklade. "Potrebno je što više jačati zakladu, a slabiti ministarstvo", ustvrdio je.

U proračunu za 2010., 2011. i 2012. za zakladu je planirano 1,097 milijuna i 1,110 milijuna kuna. Da je to nedostatno, smatra i Miljenko Dorić (HNS/HSU) koji kaže kako se proteklih godina ulagalo u gradnju športskih dvorana, a za taj se novac moglo "financirati 2300 znanstvenih projekata u otprilike 50 godina, računajući današnje vrijednosti". "Mi za mirovne misije svake godine izdvojimo dva puta više nego smo prošle godine izdvojili za znanost, a ove godine za znanstvene projekte nismo izdvojili ni lipe", dodao je i ocijenio kako Hrvatska, kad je u pitanju znanost, ide u potpuno krivu smjeru.

HSS-ova zastupnica Marijana Petir poduprla je izmjene, naglasivši da se njima jača upravljačka struktura zaklade radi boljeg privlačenja novca iz fondova EU-a. Da će izmjene ojačati zakladu, smatra i HDZ-ov zastupnik Krešimir Ćosić. Ustvrdio je da će one "povećati mogućnost njezina financiranja".