c S
Dnevne novosti

Fond za zaštitu okoliša raspisao natječaj za financiranje projekata

20.07.2010 07:31 ZAGREB, 19. srpnja 2010. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je natječaje za korištenje sredstava Fonda za programe i projekte zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije te za programe i projekte koje provode nevladine udruge.
Natječaji su objavljeni u Narodnim novinama, dnevnim listovima i web stranici Fonda, priopćio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovit. Na natječaj zaštite okoliša mogu se kandidirati projekti koji imaju za cilj očuvanje i poboljšanje kakvoće zraka, tla, voda i mora te ublažavanje klimatskih promjena i zaštitu ozonskog omotača, oporabu otpada i iskorištavanje njegovih vrijednih svojstava, poticanje čistije proizvodnje, smanjenje emisija štetnih plinova u okoliš, poticanje održivog razvoja ruralnog prostora, zaštitu i očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti te poticanje obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija i programa.

Projekti koji imaju za cilj provedbu nacionalnih energetskih programa u javnom i gospodarskom sektoru, provedbu energetskih pregleda u sektoru industrije i uslužnom sektoru, korištenje obnovljivih izvora energije, održivu gradnju, čistiji transport, izradu obrazovnih, istraživačkih i razvojnih energetskih studija mogu biti predmet natječaja u području energetske učinkovitosti. Sredstva Fonda dodjeljivat će se putem beskamatnih zajmova, subvencija, financijske pomoći i donacija.

Fond će zajmove dodjeljivati do iznosa od 1.400.000 kuna na rok od pet godina i odgodom povrata sredstava od dvije godine te subvencionirati kamatu do dva posto ugovorene kamate, ali ne više od 800.000 kuna po projektu, dok će financijske pomoći iznositi do 1.400.000 kuna po projektu. Za izradu obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija, programa, projekata i drugih aktivnosti dodjeljivat će se donacije do iznosa od 160.000 kuna po studiji, a za provedbu energetskih pregleda subvencije i financijske pomoći iznosit će do 80.000 kuna po projektu (pregledu).

Po prvi put ove godine Fond je raspisao i natječaj radi financiranja projekata organizacija civilnog društva u području zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Prednost u odobravanju financijskih sredstava imat će projekti udruga hrvatskih branitelja, udruga koje kao korisnike imaju djecu i mlade, one koje sufinanciraju tijela državne uprave, lokalne i područne samouprave ili u kojima sudjeluje više udruga od kojih jedna mora biti nositelj projekta.