c S
Dnevne novosti

Bebić: Suradnjom parlamenata rješavati probleme u svijetu

20.07.2010 07:33 ŽENEVA, 19. srpnja 2010. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić rekao je u Ženevi na trećoj svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata da se intenzivnom suradnjom nacionalnih parlamenata mogu stvoriti uvjeti za rješavanje gorućih problema suvremenog svijeta.
"Uvjeren sam da se jedino održavanjem kontinuirane i intenzivne suradnje može postaviti solidan temelj za rješavanje problema koji ugrožavaju suvremeni svijet", rekao je Bebić sudionicima skupa. U tom smislu "multilateralna i bilateralna parlamentarna suradnja na globalnoj, regionalnoj i subregionalnoj razini imaju nezamjenjivu ulogu", istaknuo je prvi čovjek Sabora.

Današnji multipolarni svijet, kako je kazao Bebić, zahtijeva globalnu suradnju među narodima, ali i globalnu odgovornost za sudbinu svijeta. Među najveće globalne probleme današnjice Bebić je svrstao siromaštvo i terorizam te u posljednje vrijeme svjetsku gospodarsku krizu, te krizu vezanu uz nebrigu za okoliš i biosferu. Upozorio je da ljudska nebriga za društvo i za okoliš mogu rezultirati katastrofalnim posljedicama.

"Odgovornost prema vlastitom stanovništvu došla je u prvi plan. U tijeku je intenzivna potraga za novim načinima funkcioniranja društva", smatra Bebić. "Istinski sam uvjeren da nacionalni parlamenti imaju sposobnost i snagu, ali i obvezu, da se putem svojih izabranih predstavnika još aktivnije uključe u procese rješavanja problema", rekao je Bebić. Zaključujući svoj govor istaknuo je da su Ujedinjeni narodi središnja svjetska organizacija za "zajedničko identificiranje i formuliranje odgovora na izazove današnjice".

Konferencija se nastavlja izlaganjem predstavnika nacionalnih parlamenata 75 zemalja, a u srijedu se očekuje usvajanje zajedničke izjave o globalnoj demokratskoj odgovornosti za opće dobro. Svjetska konferencija predsjednika parlamenata u organizaciji Interparlamentarne unije održava se svake pete godine, a dvije prethodne su bile održane u New Yorku.