c S
Dnevne novosti

31,4 milijuna kuna za 21 televizijsku i 147 radijskih postaja

20.07.2010 07:30 ZAGREB, 19. srpnja 2010. Vijeće za elektroničke medije (VEM) je donijelo odluku o raspodjeli 31,4 milijuna kuna iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija 21 televizijskoj i 147 radijskih postaja.
Novčanu pomoć dobili su svi nakladnici koji su se prijavili na natječaj jer su članovi Vijeća utvrdili da su dostavili svu potrebnu dokumentaciju te da udovoljavaju svim propisanim uvjetima.

Predsjednik VEM-a Zdenko Ljevak kazao je da je na natječaj pristiglo čak 1049 kategorija programa, odnosno raznih radijskih i televizijskih projekata, koje je svaki član vijeća pojedinačno pregledao ili preslušao. Dodao je da je vijeće pri dodijeli novca vodilo računa o zapošljavanju visokobrazovanih, invalida, branitelja i članova njihovih obitelji. Kazao je da će nakladnici morati detaljno pojasniti na što su utrošili dodijeljeni novac koji se ne smije potrošiti nenamjenski.

Među televizijskim postajama najviše je novca dobila Varaždinska televizija, nešto više od 1,1 milijun kuna, a najmanje TV Plus iz Jastrebarskog 392.000 kuna. Od radijskih postaja rekorder je Radio Istra sa 182.000 kuna, dok je najmanji iznos od 37.000 kuna dodijeljen Trogir Holdingu, nakladniku Radio Trogira.

Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija potiče proizvodnju televizijskih i radijskih emisija od javnog interesa u lokalnim, regionalnim i neprofitnim medijima, a "puni" ga Hrvatska radioteleviziji izdvajanjem tri posto prihoda od RTV pristojbe.