c S
Dnevne novosti

Zagrebačka Gradska skupština zatražila Bandićevu ostavku

21.07.2010 07:15 ZAGREB, 20. srpnja 2010.Hina, Zagrebačka gradska skupština većinom je glasova, bez zastupnika HDZ-a i HSS-a, donijela zaključke o događajima vezanim za početak radova u Varšavskoj ulici, zatraživši među ostalim ostavku gradonačelnika Milana Bandića, hitan prekid radova u Varšavskoj i deblokadu Gundulićeve ulice.
Skupština je pozvala Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da zbog novih okolnosti preispita svoje ranije mišljenje o tom slučaju, a traže i preciznije definiranje procedure kojom se utvrđuje javni interes. Upozoravaju i na kontradikciju u stajalištima toga i Ministarstva kulture, koje je 16. lipnja ustanovilo da Generalni urbanistički plan Zagreba iz 2007. nije donesen u skladu s konzervatorskom podlogom i da je u toj podlozi isključena mogućnost povećanja izgrađenosti dvorišta i denivelacije javne prometne površine.

Od Ministarstva graditeljstva traže i žurni upravni inspekcijski nadzor, među ostalim i zbog zagrađivanja balkona stanara. Traže hitan prekid radova jer nije izdana potvrda glavnog projekta za rekonstrukciju i nadogradnju stambeno poslovne građevine u Varšavskoj 6 niti su riješeni imovinskopravni odnosi pa nije izvjesno hoće li se ulazno-izlazna rampa moći priključiti na ulaz u garažu.

Skupština upozorava i na neprihvatljivo stanje u prostornom planiranju, a traže da se Skupštini hitno podnese prijedlog izmjena GUP-a na raspravu. Podržavaju pravo građana na mirni prosvjed, a smatraju da policija nije smjela reagirati samo na zahtjev jednog gradskog ureda. Skupština naglašava i kako su događaji "pokazali opasnost od neograničene i neodgovorne vlasti gradonačelnika". "On je osobno utjecao na donošenje odluke o javnom interesu i glasovanje o prostornim dokumentima", tvrdi se u zaključcima i dodaje da gradonačelnik nije poduzeo ništa da realizira preporuke Skupštine.

Sjednicu su prije donošenja zaključaka napustili zastupnici HSS-a i HDZ-a, koji su objasnili da ne žele sudjelovati u "SDP-ovu diktatu". Smeta im i što je u prvotno predloženom zaključku stajalo da će Skupština zatražiti izmjene Zakona o referendumu i pokrenuti postupak Bandićeva opoziva, a da se pritom nije spominjalo i raspuštanje Skupštine i prijevremene izbore. Taj je zaključak kasnije promijenjen na prijedlog HNS-a pa je umjesto opoziva zatražena gradonačelnikova ostavka.

HDZ i HSS su, međutim, uvjereni da je za stanje u Varšavskoj odgovoran čitav SDP, a ne samo Bandić, zbog čega je, smatraju, nužno raspustiti i Skupštinu i raspisati prijevremene izbore, ako se ide na opoziv gradonačelnika. Skupštini se prije glasovanja obratio i Bandić, ističući da će "u skladu s ovlastima, zakonom i procedurom" prihvatiti svaku odluku zagrebačke Gradske skupštine, bez obzira tko za nju glasao, a tko ne, "kako 2008. tako i danas".

Komentirajući najavu da će Gradska skupština tražiti njegovu ostavku, Bandić je kazao da je slične najave slušao i uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora. "Moj krimen je što sam ponovno izabran za gradonačelnika", naveo je i ustvrdio kako će ga s te dužnosti razriješiti oni koji su ga i izabrali - građani. Na raspravu u Skupštini reagirao je i načelnik zagrebačke policijske uprave Tomislav Buterin, ponovivši da je policija, sukladno zakonu, pružila asistenciju nadležnom gradskom tijelu, jer su prosvjednici "sprječavali službene osobe da obavljaju službene zadaće". "Svatko ima pravo prosvjedovati, ali u okvirima zakona. Prema svima koji iziđu iz okvira zakona, mi kao policija moramo postupiti, bez obzira je li to učinilo pet ili 150 ljudi", rekao je Buterin.

Naglasio je da je intervencija bila zakonita i proporcionalna, te da je policija primijenila najblaži oblik prisile, što je, kaže, vidljivo iz činjenice da nije bilo ni lakših ozljeda, niti su se privedeni žalili na postupanje. Buterin smatra da policija dobro radi svoj posao, a najavio je da će i ubuduće jednako reagirati u takvim slučajevima te da "neće popustiti nikakvim pritiscima".

HNS-ovka Morana Paliković Gruden uvjerena je, međutim, da policija nije imala razloga za "tako drastično privođenje u Varšavskoj". "To je za mene izvanredno postupanje, za koje niste imali razloga. Nitko se nije tukao ni pravio nered, no policajci su imali naredbu da svatko tko sjedne između kolnika i pločnika mora biti priveden", rekla je Paliković Gruden.

Nezavisni gradski zastupnik Josip Kregar ističe da nitko ništa ne spočitava policajcima, koji su svoj posao odradili korektno, ali smatra da je u Varšavskoj bilo previše policije te da se radilo "više o vojnoj operaciji, nego o nego o policijskom uredovanju oko javnog reda i mira".