c S
Dnevne novosti

Jandroković u Kabulu na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu

21.07.2010 07:15 ZAGREB, 20. srpnja 2010.(Hina), Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predvodio je u utorak izaslanstvo RH na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu u Kabulu koja je okupila više od 70 izaslanstva partnerskih država, međunarodnih i regionalnih organizacija te financijskih institucija, priopćio je MVPEI.
Jandroković je zahvalio afganistanskoj vladi na organizaciji te konferencije, ocijenivši ju odličnom prilikom za konstruktivne dogovore o zajedničkim nastojanjima za budućnost Afganistana. Istaknuo je kako u trenutku razvoja "kabulskog procesa" (potpune tranzicije na afganistansko vodstvo u području sigurnosti te gospodarskog odnosno sveobuhvatnog društvenog razvitka) ona potvrđuje privrženost međunarodne zajednice naporima koje afganistanska vlada poduzima u cilju daljnjeg jačanja samostalnog vođenja u područjima sigurnosti, upravljanja i razvoja.

Kao jedan od ključnih elemenata procesa povećanog afganistanskog angažmana istaknuo je prijenos odgovornosti za sigurnost na afganistanske snage sigurnosti. Kazao je pritom kako i Hrvatska smatra da je to najbolji način za ubrzanje napretka u sigurnosnom području i pridaje tome veliki značaj. Nadalje, podsjetio je kako hrvatske snage od ranih početaka sudjeluju u misiji ISAF te će nastaviti i ubuduće davati svoj doprinos kroz obuku afganistanskih snaga sigurnosti.

U tom smislu, naglasio je kako će gotovo polovica hrvatskog kontingenta, koji će biti raspoređen u Afganistanu krajem ljeta, biti uključena u obuku afganistanske vojske i policije. Također je kazao kako Hrvatska planira sa susjednim zemljama oformiti nove timove instruktora koji bi obučavali afganistanske snage sigurnosti.

U završnoj izjavi usvojenoj po završetku konferencije kaže se da afganistanske snage sigurnosti trebaju početi preuzimati odgovornost za sigurnost na nekim područjima zemlje ove godine, a cilj je da preuzmu vodstvo u svim pokrajinama do kraja 2014. godine. U izjavi također se daje potpora pozivu afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija međunarodnoj zajednici u kojemu se traži da afganistanska vlada upravlja s barem 50 posto razvojne pomoći.

Donatori su također rekli da će u iduće dvije godine raditi na tome da 80 posto ukupne pomoći bude potrošeno na prioritetne projekte vlade. Što se tiče sigurnosti, u izjavi se podržava Karzaijev cilj da afganistanske snage preuzmu vodstvo i provode vojne operacije u svim pokrajinama zemlje do 2014. godine. Afganistanska vlada i snage NATO-a razmotrit će uvjete glede pokretanja prijenosa odgovornosti za sigurnost do kraja ove godine.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je na konferenciji u Kabulu da će međunarodne snage ostati u Afganistanu i nakon prijenosa ovlasti afganistanskim snagama sigurnosti kako bi im pružile potporu.