c S
Dnevne novosti

Šprem od Vlade zatražio hitnu izmjenu Zakona o referendumu

21.07.2010 07:15 ZAGREB, 20. srpnja 2010.Hina, Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem (SDP) zatražio je u utorak od vlade da žurno uskladi Zakon o referendumu s novim Ustavom, jer je, smatra, po sadašnjim referendumskim pravilima nemoguće provesti referendum o opozivu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.
Na izvanrednoj sjednici zagrebačke Skupštine o stanju u Varšavskoj ulici, Šprem je objasnio da je referendum za opoziv gradonačelnika u ovom trenutku nemoguće provesti, budući da Zakon o referendumu zahtjeva izlazak više od polovice upisanih birača, što bi značilo da bi na referendum u Zagrebu moralo izići čak 360 tisuća birača.

Od vlade je zato zatražio da Zakon o referendumu žurno uskladi s novim Ustavom, po kojem referendumsku odluku donosi "obična većina, odnosno više od pola onih koji su iziđu na referendum". Gradonačelnika Bandića optužio je za grubo ignoriranje zaključka kojim ga je Skupština obvezala da ponovno pregovara s investitorom, kako bi riješio problem projekta Cvjetni prolaz. Takvo Bandićevo ignoriranje nazvao je "političkim problemom bez presedana, koji treba riješiti političkim potezom s presedanom".

Šprem je ustvrdio i da se u Hrvatskoj "zaoštrava konflikt između rada i kapitala, kojeg zastupa vlada, te da je kulminacija tog konflikta u zahtjevu 813 tisuća građana koji traže raspisivanje referenduma o Zakonu o radu. "Zaoštrava se konflikt između građana i kapitala kojeg zastupaju lokalni moćnici. Policija u ime države štiti kapital, ali ne onaj koji se transparentno ulaže, nego onaj koji pod privilegiranim okolnostima stječe pravo građanstva", ustvrdio je Šprem.

Njegovo je izlaganje izazvalo niz replika HDZ-ovih zastupnika, koji su ga podsjetili da je SDP u Zagrebu na vlasti već 10 godina i da ne može odgovornost za stanje u Varšavskoj prebacivati na druge. "SDP već 10 godina vodi grad na diletantski način", ustvrdila je Margareta Mađerić, poručivši SDP-ovcima da vlada ne može biti krivac za nepreuzimanje odgovornosti. "Upravo su SDP-ovi zastupnici digli ruku za taj projekt, a i oni koji su bili suzdržani omogućili su krupnom kapitalu da gradi u Varšavskoj", rekla je.

Njezina stranačka kolegica Danira Bilić Šprema je upitala tko je bio zagrebački gradonačelnik prije godinu dana, kad su mediji i građani već prepoznali problem projekta Cvjetni prolaz. I Jasen Mesić (HDZ) ističe da gradski SDP-ovci nemaju pravo govoriti da se vlada stavila na stranu klapitala. "Vlada donosi niz mjera za zaštitu radnih mjesta, a u zagrebačkom Holdingu ja do sada nisam vidio ni jednu takvu mjeru", rekao je Mesić.

Većinu u Skupštini prozvao je zbog donošenja loših prostornih dokumenata, suprotnih mišljenju struke i građana te javnom interesu. "Slažem se da je vrijeme za političke presedane i nadam se da ćemo svi, od gradonačelnika do zastupnika, djelovanje u prošlosti i planove za budućnost staviti na stol, jer je jedina šansa da se podvuče crta, podnese račun donese i krene u budućnost", rekao je Mesić.

Šprem je odbio tumačenje da SDP ne želi preuzeti odgovornost za Varšavsku. "Priznali smo probleme, ispričali smo se za ono što smo učinili, a nismo trebali. Ne bježimo od odgovornosti, nego kao klub trasiramo potpuno novu politiku, neopterećenu prošlošću", rekao je. Odbacio je i zahtjeve da se raspišu prijevremeni izbori za Gradsko Skupštinu, ističući da sadašnja Skupština "sjajno radi svoj posao u teškim okolnostima".

"Želite pokazati da SDP ne vlada situacijom i da je jedina alternativa HDZ, ali to vam neće proći. SDP vlada situacijom i vladat će situacijom i dobiti slijedeće izbore sa svojim koalicijskim partnerima", poručio je.