c S
Dnevne novosti

Premijerka u službenom posjetu Mađarskoj

22.07.2010 07:20 ZAGREB, 21. srpnja 2010. Zajednički prometni i energetski projekti te daljnja potpora Budimpešte hrvatskom pristupanju EU-u bit će glavne teme razgovora premijerke Jadranke Kosor s najvišim mađarskim dužnosnicima u Budimpešti.
Predsjednica hrvatske vlade sastat će se u Budimpešti, tijekom jednodnevna službena posjeta, s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom te s s predsjednikom parlamenta Palom Schmittom. Službenim posjetom premijerke Kosor nastavljaju se intenzivni susreti visokih dužnosnika dviju zemalja koje razvijaju prijateljske veze i bilježe kontinuitet odnosa bez otvorenih pitanja i problema.

Politika međusobne suradnje uključuje, između ostaloga, održavanje zajedničkih sjednica hrvatske i mađarske vlade te pomoć mađarskih stručnjaka u prilagodbi hrvatske državne uprave uvjetima budućeg članstva u EU-u. Mađarska, koja je dosad pružala snažnu političku i tehničku potporu hrvatskim pristupnim pregovorima, predsjedat će Unijom u prvom polugodištu 2011. kada Zagreb očekuje potpisivanje ugovora o pristupanju EU-u.

Mađarski parlament prvi je među članicama Sjevernoatlanskog saveza ratificirao ugovor o pristupanju Hrvatske NATO-u i želi biti prvi koji će to učiniti i s pristupnim sporazumom s EU-om, isticali su mađarski dužnosnici u razgovorima s hrvatskim kolegama.

Dvije države na gospodarskom planu rade na infrastrukturnom povezivanju cesta, željeznice, elektroenergetskih sustava i plinovoda, a po hrvatski turizam velik učinak ima i dolazak mađarskih turista na Jadran. Zajednički interes Hrvatske i Mađarske je da preko MOL-a i INA-e osiguraju opskrbu energentima, pa je tako spajanje plinovoda između dviju zemalja planirano do kraja ove godine, a njegovo puštanje u pogon očekuje se sredinom 2011. Ta je investicija vrijedna 100 milijuna eura, od čega pola iznosa daju mađarski investitori, a drugu polovicu EU. Kapacitet plinovoda trebao bi biti 6 do 6,5 milijardi prostornih metara prirodnog plina na godinu.