c S
Dnevne novosti

Ženeva: Završena treća svjetska konferencija predsjednika parlamenata

22.07.2010 07:25 ŽENEVA, 21. srpnja 2010. Treća svjetska konferencija predsjednika parlamenata okončana je u Ženevi usvajanjem završne deklaracije u kojoj stoji da članice interparlamentarne unije (IPU) dijele uvjerenje kako sve zemlje moraju zajednički raditi na pronalaženju rješenja za goruća svjetska pitanja, ističući pritom "središnju i nezamjenjivu ulogu Ujedinjenih naroda u međunarodnim poslovima".
Hrvatsku je na tom skupu održanom u ženevskoj Palači naroda, europskom sjedištu UN-a, predstavljao predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. "Pozivamo parlamente da budu aktivni na međunarodnom planu, da se uključe u međunarodne pregovore i nadgledanje sporazuma koje su sklopile njihove vlade", piše u završnoj deklaraciji.

Uz probleme i izazove današnjice poput siromaštva, klimatskih promjena, širenja nuklearnog oružja i organiziranog kriminala, u deklaraciji se ističe i terorizam kako jedna od najozbiljnijih prijetnja s kojima se suočava čovječanstvo. "Ugrožavajući mir, demokraciju i stabilnost, terorizam je i dalje jedan od najozbiljnijih problema s kojima se suočavamo". U deklaraciji se više puta ponavlja potpora parlamenata "neumornim naporima UN-a u uspostavi globalnog mira i sigurnosti, ali se ističe i zadovoljstvo što je UN počeo priznavati važnu ulogu parlamenata u izgradnji država netom izašlih iz rata.

"Ostajemo u čvrstom uvjerenju da su demokratski, snažni i učinkoviti parlamenti ključni za uspostavu održiva mira", kaže se u deklaraciji. Prije dva dana na otvaranju parlamentarnog samita glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upravo je parlamente nazvao "stupovima demokracije". Deklaracija nadalje podsjeća da je parlament središnja institucija svake demokracije, koja izražava volju naroda, donosi zakone i proziva vladu.

U svom pozdravnom govoru ni čelni čovjek UN-a nije propustio poručiti da "upravo parlamenti moraju podsjećati vlade na ispunjavanje njihovih obveza". Upravo ta odgovornost i zastupanje naroda leže u samom srcu demokracije, zaključuje se u deklaraciji.

Sljedeću svjetsku konferenciju predsjednika parlamenata IPU će sazvati za pet godina. Prve dvije održane su 2000. i 2005. u New Yorku. U IPU-u je 151 zemlja, a osam je pridruženih članica, među kojima je i Parlamentarna skupština Vijeća Europe.