c S
Dnevne novosti

Hrvatska sljedeći utorak zatvara još dva poglavlja

23.07.2010 07:25 BRUXELLES, 22. srpnja 2010. Hrvatska će sljedeći utorak zatvoriti pregovore u dva nova poglavlja europske pravne stečevine, čime će, neposredno prije ljetne stanke u europskim institucijama, imati točno dvije trećine zatvorenih poglavlja.
Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER), koji čine veleposlanici zemalja članica, prihvatio je zajednička pregovaračka stajališta za zatvaranje pregovora s Hrvatskom u dva poglavlja - Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika i Financijski nadzor, potvrđeno je Hini iz belgijskog predsjedništva Europske unije.

Ta dva poglavlja bit će zatvorena na međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja će se održati u utorak 27. srpnja. To je prva pristupna konferencija pod belgijskim predsjedništvom, koje je do kraja godine spremno organizirati još najmanje dvije takve konferencije.

S ta dva poglavlja Hrvatska će imati zatvorena 22 od 33 poglavlja o kojima se vode pregovori. Uz to, Hrvatska će do kraja ovoga mjeseca predati mjerila za zatvaranje još nekoliko poglavlja, što znači da je obavila posao u više od dvije trećine poglavlja.