c S
Dnevne novosti

Orban: Povijesna je nepravda što Hrvatska nije u EU

24.07.2010 07:00 BUDIMPEŠTA, 22. srpnja 2010. Povijesna je nepravda što Hrvatska još nije članica Europske unije, a Europe niti njezine energetske sigurnosti bez Hrvatske ne može biti, izjavio je u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka s hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor.
"Povijesna je nepravda što se Hrvatska, koja je za članstvo pripremljena bolje od nekih članica, nalazi izvan EU-a", rekao je mađarski premijer. "Stabilna europska politika ne može se graditi na nepravdi i stoga se nadamo što bržem ulasku Hrvatske u Uniju", naglasio je Obran, čija će zemlja predsjedati EU-om u prvih šest mjeseci 2011. godine, kada se očekuje potpisivanje hrvatskog pristupnog ugovora.

Orban je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kosor istaknuo da će "cijenu Hrvatske u EU-u i srednjoj Europi podići ono što ta zemlja nudi u energetskom smislu", spomenuvši pritom planiranju gradnju LNG terminala za ukapljeni plin u Omišlju te plinovode koji će kroz Hrvatsku prolaziti.

"Bez Hrvatske nema energetske sigurnosti u Europi", rekao je Orban, koji je LNG terminal nazvao "kamenom temeljcem" hrvatsko-mađarskih odnosa i ključnim za energetsku stabilnost srednje Europe koja ne smije biti ovisna o tradicionalnim opskrbnim pravcima.

Premijerka Kosor zahvalila je Orbanu na riječima potpore, rekavši da će to biti poticaj da njezina vlada jednako snažno nastavi putem ulaska u EU. "To što ćemo postati 28. članica EU-a smatramo kao povratak kući, a riječi premijera Orbana to potvrđuju", rekla je Kosor. Po njezinim riječima, Hrvatska želi u EU ući kao gospodarski snažna država, u čemu posebnu ulogu ima infrastrukturno povezivanje sa susjednom Mađarskom plinovodom, cestom i željeznicom.

Dvije zemlje već su povezale svoje elektroenergetske sustave izgradnjom dalekovoda Ernestinovo-Pečuh. Kosor i Orban razgovarali su i o izgradnji cestovnih koridora Vb I Vc, a u njihovoj nazočnosti potpisan je sporazum o Izgradnji i održavanju plinovoda i naftovoda koji prolaze zajedničku granicu. Kosor i Orban nadaju se da će interkonekcijski plinovod biti dovršen do kraja ove godine, a njegovo puštanje u pogon očekuje se sredinom 2011.

Investicija je vrijedna 100 milijuna eura, od čega pola iznosa daju mađarski investitori, a drugu polovicu EU. Kapacitet plinovoda trebao bi biti 6 do 6,5 milijardi prostornih metara prirodnog plina na godinu. Predsjednici hrvatske i mađarske vlade razgovarali su i o turizmu, te su pozvali Mađare da posjete Hrvatsku, a biranim riječima govorili su o tradicionalno dobrim odnosima dviju zemalja i prijateljstvu dvaju naroda.

"Hrvati zauzimaju posebno mjesto u srcima Mađara. Stotine tisuća Mađara dolazi u Hrvatsku i njihov neposredan kontakt s Hrvatima olakšava posao nama političatima", rekao je Orban, a Kosor je mađarskog premijera osobno, te Mađare i Mađarice pozvala na ljetovanje na Jadran. Susret u Budimpešti bio je prvi susret premijerke Kosor i Orbana otkako je čelnik konzervativnog FIDES-a u svibnju preuzeo premijersku dužnost.

Dvoje premijera trebalo bi se susresti u listopadu u Zagrebu kada se očekuje potpisivanje još gospodarskih i energetskih sporazuma. Premijerka Kosor je za jednodnevna posjeta Budimpešti ranije razgovarala i s predsjednikom mađarskog parlamenta Palom Schmittom, koji će u kolovozu preuzeti dužnost predsjednika države.