c S
Dnevne novosti

SAD pozdravlja odluku ICJ-a i poziva Europu da stane uz Kosovo

24.07.2010 07:01 WASHINGTON, 22. srpnja 2010. Sjedinjene Države su pohvalile pravorijek Međunarodnog suda prave (ICJ) kojim je potvrđena legalnost proglašenja neovisnosti Kosova i pozvale europske zemlje da se "ujedine" iza Kosova.
U svom je pravorijeku sud UN-a koji rješava sporove među državama odbacio tvrdnju Beograda da proglašenje neovisnosti Kosova od Srbije 2008. nije imalo pravnu osnovu, utvrdivši da Kosovo time nije prekršilo međunarodno pravo jer u njemu ne postoji "zabrana proglašenja neovisnosti".

"Pravorijekom ICJ-a snažno je utvrđeno da je proglašenje neovisnosti Kosova legalno i mi podržavamo taj pravorijek", izjavio je glasnogovornik američkog State Departmenta Philip Crowley, kako prenose američke TV postaje. "Sada je vrijeme za Europu da se ujedini oko zajedničke budućnosti", kazao je Crowley, aludirajući na podijeljenost unutar Europske unije oko priznanja neovisnosti Kosova.

Američki mediji u izvješćima o odluci Međunarodnog suda pravde ocjenjuju da će ona, iako je neobvezujućeg karaktera, potaknuti proces priznavanja neovisnosti Kosova, jer su mnoge države čekale pravorijek ICJ-a. Također se ocjenjuje da mišljenje suda može postati presedan za separatističke regije diljem svijeta. Kosovo je do danas priznalo 69 zemalja, uključujući SAD i većinu članica EU-a, dok je Rusija predvodila zemlje koje su se protivile međunarodnom priznanju Kosova.