c S
Dnevne novosti

Do kraja kolovoza sporazumi o policijskoj suradnji BiH sa RH i Srbijom

24.07.2010 07:03 SARAJEVO, 23. srpnja 2010. Bosna i Hercegovina će do kraja kolovoza potpisati sporazume o policijskoj suradnji sa Hrvatskom i Srbijom čime će se izbjeći opasnost da ta zemlja ustane utočištem kriminalaca iz regije, najavio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.
"Završili smo pregovore, sporazumi sa Srbijom i Hrvatskom su parafirani i sada slijede interne procedure u zemljama-potpisnicama. Očekujem da do kraja osmog mjeseca potpišemo sporazume koji će omogućiti učinkovitu suradnju agencija za provedbu zakona", kazao je Krešić kako ga citiraju banjolučke "Nezavisne novine".

Krešić je pojasnio kako su predloženim sporazumima definirani oblici suradnje u borbi protiv prekograničnog kriminala, zajedničkog nadzora granice te razmjene informacija. Sporazumi, među ostalima, predviđaju razmjenu časnika za vezu čija je zadaća osiguranje takve suradnje među policijama koja bi onemogućila da kriminalci iz jedne države koriste drugu kao utočište ili mjesto za pripremu kaznenih djela.

Srbija i Hrvatska već su potpisale ovakav sporazum a on, među ostalim, omogućava sudjelovanje istražitelja iz jedne države u istragama koje se provode u drugoj državi-potpisnici, pišu "Nezavisne novine". Za razliku od Hrvatske i Srbije u BiH međutim još nema pomaka u rješavanju pitanja izručenja bosanskohercegovačkih državljana za kojima tragaju pravosudna tijela zemalja regije.