c S
Dnevne novosti

Svjetski kongres iz medicine i prava u Zagrebu od 8. do 12. kolovoza

26.07.2010 07:23 ZAGREB, 23. srpnja 2010. Svjetski kongres iz medicine i prava koji zajednički organiziraju Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Medicinskim fakultetom, Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi i Svjetskom udrugom iz medicine i prava, održat će se u Zagrebu od 8. do 12. kolovoza, priopćeno je sa zagrebačkog Sveučilišta.
Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a na njemu će sudjelovati preko 400 sudionika iz cijeloga svijeta koji će tijekom četiri dana raspravljati o medicini, pravu i etici iz aspekta ljudskih prava.

Osamnaesti svjetski kongres iz medicine i prava otvorit će predsjednik Josipović u ponedjeljak, 9. kolovoza u 9 sati u hotelu Westin. Kongres se održava svake dvije godine kako bi svjetski priznati stručnjaci raspravljali orazličitim temama vezanim uz područje zaštite ljudskih prava u medicini i pravu.

Kongres je prije dvije godine održan u Pekingu, a nakon Zagreba, domaćin ovog međunarodnog skupa 2012. godine bit će Brazil. U okviru 18. svjetskog kongresa iz medicine i prava, u utorak, 10. kolovoza, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu bit će proslavljena 30. obljetnica časopisa Journal of Medicine & Law.

Istoga dana na Sveučilištu će biti održano natjecanje studenata čijih je 10 radova ušlo u uži krug izbora. Dvadesetak studenata iz zemlje i inozemstva predstavit će svoje radove pred žirijem koji će na kraju natjecanja dodijeliti tri nagrade koje se sastoje od diploma te tjednih i dvotjednih stipendija za pohađanje nekog od seminara koji se održava u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu.