c S
Dnevne novosti

EU: izglasana odluka o uspostavi europske diplomatske službe

27.07.2010 07:27 BRUXELLES, 26. srpnja 2010. Zemlje članice Europske unije su donijele formalnu odluku o uspostavi europske diplomatske službe i sada može početi postupak imenovanja vodećih diplomata kako bi služba mogla postati operativna do 1. prosinca.
"Ova služba treba biti operativna 1. prosinca i sada će trebati započeti s imenovanjima. Europski diplomatski servis pomoći će Uniji da govori jednim glasom", rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanackere na konferenciji za novinare nakon što su ministri vanjskih poslova izglasali tu odluku.

S današnjom odluku visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton može započeti s imenovanjima ljudi na ključne položaje. Sada je u tijeku postupak imenovanja šefova tridesetak izaslanstava Europske unije u svijetu. Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS), novo je tijelo koje predviđa Lisabonski ugovor, a koje bi trebalo omogućiti bolju koordinaciju nacionalnih diplomacija zemalja članica EU-a i osigurati Uniji veću težinu u svijetu.

Služba, koja će kada se potpuno ustroji imati oko 6000 dužnosnika, diplomata i stručnjaka. Najmanje 60 posto zaposlenih u toj diplomatskoj službi bit će iz redova stalno zaposlenog osoblja europskih institucija. Dužnosnici iz zemalja članica bit će zaposleni na određeno vrijeme, najviše osam godina s mogućnošću produljenja za još dvije godine.

Europska diplomatska služba pružat će stručnu pomoć visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Ta je dužnost također uvedena Lisabonskim ugovorom kako bi se osigurao kontinuitet EU-a u vanjskopolitičkom djelovanju, jer je ranije Uniju u svijetu zastupao ministar vanjskih poslova zemlje predsjedateljice, čiji je mandat šest mjeseci. Služba će imati glavnog tajnika i dvoje zamjenika glavnog tajnika te glavnog ravnatelja za proračun i administraciju.

Visoku predstavnicu Catherine Asthon u slučajevima kada bude zauzeta zamjenjivat će ministar vanjskih poslova zemlje koja obnaša rotirajuće predsjedništvo ili odgovarajući povjerenik Europske komisije. Služba bi trebala imati oko 1.100 diplomata u oko 135 predstavništava EU-a u svijetu.