c S
Dnevne novosti

Međunarodna konferencija: unaprijediti sustav besplatne pravne pomoći

27.07.2010 07:25 ZAGREB, 26. srpnja 2010. Hrvatska je ostvarila napredak u primjeni sustava besplatne pravne pomoći, ali još uvijek ima puno prostora za poboljšanja, zaključak je uvodnih izlaganja na međunarodnoj konferenciji "Pristup pravosuđu: godinu dana iskustva u primjeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koja se održava u zagrebačkom hotelu International.
Sudionici konferencije iznijeli su stajališta da su u prvoj godini primjene Zakona (stupio je na snagu u veljači 2009.) stečena prva iskustva te je uočeno gdje se zakonska rješenja mogu unaprijediti, sve u cilju da se građanima slabijeg imovnog stanja omogući stručna pravna pomoć u ostvarivanju njihovih prava, te osigura ravnopravni pristup sudu i drugim tijelima državnih vlasti.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da je njegovo ministarstvo spremno na unaprjeđenja, kako zakonska, tako i u praksi. "Zakon nismo donijeli da bi pred EU mogli reći da ga imamo, već da bi izgradili cjeloviti sustav po kojemu građani slabijeg imovnog stanja mogu zaštititi svoja prava i interese", poručio je ministar.

Sudionicima konferencije unaprijed je zahvalio na stručnim sugestijama u kojem smjeru ići da se sustav besplatne pravne pomoći unaprijedi i bude dostupan svima kojima je namijenjen. Bošnjaković je izvijestio da je u godinu i pol dana primjene Zakona zaprimljeno oko 6000 zahtjeva za besplatnom pravnom pomoći, a da ih je prihvaćeno oko 4000. "Imam pravni okvir u kojem djelujemo i na nama je sada da ga unaprijedimo, a Ministarstvo će u tom smislu poduzimati daljnje radnje", rekao je.

Predstavnica Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava Ljiljana Božić-Krstanović iznijela je, pak, niz kritika na Zakon i njegovu primjenu, ocijenivši da je Zakon prekompliciran, te da ga treba "debirokratizirati". Istaknula je da su obrasci za zahtjeve toliko komplicirani da ih građani slabijeg imovnog stanja ne mogu sami ispuniti, a uvjeti za ostvarivanje na besplatnu pravnu pomoć, upozorila je, vrlo su restriktivni i neusuglašeni s ekonomskim stanjem u državi. Prigovorila je i podacima iz izvješća o primjeni zakona i utrošku novca za prošlu godinu, netočnim ocijenivši informacije po kojima je 21 udruzi i jednoj pravnoj klinici dodijeljeno dva milijuna kuna po projektima te još dodatnih 220.000 kuna. "To ne odgovara istini jer je ministar donio odluku kojom je već na odobrena sredstva odobrio prenamjenu u iznosu 10.000 kuna za materijalne troškove za provođenje Zakona", kazala je Božić-Krstanović, koja zastupa devet udruga koje pružaju besplatnu pravnu pomoć.

Predstavnik misije UNHCR-a u Hrvatskoj Wilfried Buchhorn kazao je kako ohrabruje činjenica da Hrvatska više od godinu dana primjenjuje Zakon, te da postoji volja da ga se unaprijedi, čemu će, naglasio je, pridonijeti i zaključci današnje konferencije.

Istoga je stava i predstavnik Delegacije EU u Hrvatskoj Paolo Berizzi, koji je pozvao na stalni monitoring nad primjenom Zakona kako bi se otklonile slabosti. "Od toga da zakon postoji bitnije je da oni kojima je namijenjen od njega imaju koristi", poručio je.