c S
Dnevne novosti

Beograd: Počeo dvodnevni sastanak povjerenstava za zatočene i nestale RH i Srbije

28.07.2010 07:26 BEOGRAD, 27. srpnja 2010. Povjerenstvo za zatočene i nestale Vlade RH i Komisija za nestale osobe Vlade Republike Srbije su u Beogradu započeli dvodnevni sastanak kojem će nazočiti predstavnici ministarstava vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništava dviju zemalja.
Cilj sastanka je unapređivanje međudržavne suradnje na tom području zbog konačnog rješavanja tog važnog humanitarnog pitanja koje je od neprocjenjivog značaja za obitelji nestalih i za dalje jačanje dobrosusjedskih odnosa, obnovu povjerenja i poštivanje ljudskih prava u regiji, navedeno je u priopćenju srbijanske Komisije za nestale osobe.

Na sastanku će biti razmijenjene informacije i dokumentacija sukladno potpisanom Sporazumu i Protokolu o suradnji u traženju nestalih osoba i preuzetim obavezama na prethodno održanim sastancima, radi rješavanja pitanja osoba koje se vode kao nestale u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

Nadležna tijela Srbije i Hrvatske intenzivirat će suradnju u rješavanju problema nestalih osoba u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije kroz ubrzanje procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava na teritorijima obe države, razmjeni raspoloživih podataka i informacija i ujednačavanju evidencija od značaja za rješavanje slučajeva nestalih osoba, navodi se u priopćenju.

Kako je najavljeno, predsjednik Povjerenstva za zatočene i nestale Vlade Republike Hrvatske Ivan Grujić i predsednik Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije Veljko Odalović u srijedu popodne će se obratiti medijima po završetku sastanka.