c S
Dnevne novosti

Saborsko povjerenstvo pozvalo sedam najodgovornijih u privatizaciji Ine

28.07.2010 07:28 ZAGREB, 27. srpnja 2010. Članovi saborskog Istražnog povjerenstva za privatizaciju Ine su jednoglasno prihvatili listu najodgovornijih koji su bili u Vladi te u nadzornom odboru i upravi Ine, koje će pozvati na sjednicu 13. i 14. rujna, kako bi objasnili neke nejasnoće kroz privatizaciju ili preuzimanje plinskog poslovanja, a koje se nisu mogu razriješiti putem dokumentacije dostupne povjerenstvu.
"Riječ je o ukupno sedmorici svjedoka koji bi nam morali objasniti određene poteze koji su se odnosili na privatizaciju ili na preuzimanje plinskog poslovanja", kazala je predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec na konferenciji za novinare, nakon dijela sjednice zatvorenog za javnost.

Navela je kako će povjerenstvo najprije pozvati bivšeg potpredsjednika Vlade i predsjednika nadzornog odbora Ine Slavka Linića kada se prodavalo 25 posto plus jedna dionica, tadašnjeg ministra gospodarstva Ljubu Jurčića koji je operativno radio u pregovorima i na ugovoru o prodaji te Tomislava Dragičevića, dugogodišnjeg predsjednika uprave Ine.

Zgrebec je navela da će potom, kako bi razriješili neke nejasnoće u preostalom dijelu privatizacije od 2003. do 2009. te plinskog poslovanja, pozvati sadašnjeg potpredsjednika Vlade i ministra financija i predsjednika nadzornog odbora Ivana Šukera, zatim bivšeg potpredsjednika i ministra gospodarstva Damira Polančeca koji je operativno sudjelovao na izmjeni ugovora koji se odnose na dioničare i tadašnjeg predsjednika Vlade Ivu Sanadera te sadašnjeg predsjednika uprave Ine i člana nadzornog odbora Zoltana Aldotta.

Na taj način, kazala je Zgrebec, obuhvatit će se čitav postupak privatizacije do trenutka kada MOL dolazi u posjed 47 posto dionica.Dodala je i kako se na poziv povjerenstva hrvatski državljani moraju se odazvati pozivu povjerenstva, a strani ne. U prvom dijelu sjednice, otvorenom za novinare, HDZ-ovi članovi povjerenstva ponovili su tvrdnje kako je ulaziti u privatizaciju Ine, kao strateške tvrtke, potez koji nikada ne može biti dobar za državu, a iz SDP-a kako je od 2003., kada je izmijenjen ugovor o međusobnim odnosima dioničara između Vlade i MOL-a, prekršen zakon o privatizaciji Ine.

Zgrebec je izvijestila kako su jedine novosti da je Vlada izvijestila kako nije postigla suglasnost s MOL-om da skine oznaku tajnosti s ugovora i da se Državno odvjetništvo očitovalo da se ne provodi postupak ni po jednoj točki.